Ülo Toomsalu • 12. mai 2000 kell 6:13

Hiiumaa liinile tuleb uus parvlaev Scania

Mandri ja saarte vahelist parvlaevaliiklust korraldav Saaremaa Laevakompanii toob alates 22. maist Rohuküla-Heltermaa liinile 75 meetri pikkuse parvlaeva Scania, kirjutab Postimees.

1972. aastal Taanis ehitatud Scania mahutab 80 sõiduautot ja 400 reisijat. Seni Rohuküla-Heltermaa liinil viis korda päevas sõitnud Ofelia võtab peale 105 sõiduautot ja 600 reisijat. Mai lõpust teenindavad Hiiumaa liini mõlemad parvlaevad.

Hiiumaa ja mandri vahele oli Saaremaa Laevakompanii juhatuse esimehe Tõnis Rihvki sõnul vaja teist suuremat laeva eriti suvekuudel, kui järjekorrad nädalalõppudel ja suurürituste ajal kippusid pikaks venima.

Ka Virtsu ja Kuivastu liinil sõidab kaks suuremat parvlaeva - 105 sõiduautot ja 588 reisijat mahutav Regula ning 150 sõiduautole ja 469 reisijale mõeldud Viire.

Seni Hiiumaa vahet sõitvad parvlaevad Hiiumaa ja Kõrgelaid jäävad tulevikus reservi, sõites madala veeseisu puhul vastavalt vajadusele. Ka eile asendas laevakompanii Hiiumaa ja mandri vahet sõitva parvlaeva Ofelia tugeva tormi ja madala veeseisu tõttu väiksema praamiga Kõrgelaid.

Scania hakkab 22. maist Rohuküla-Heltermaa liinil sõitma esialgu kuus korda päevas, tipphooajal kuni üheksa korda, pluss vajadusel lisareisid. Rihvki sõnul võib Scania edaspidi teenindada ka teisi liine, sest Saaremaa Laevakompanii ei kinnista ühtegi laeva ainult ühele liinile.

Scanial on reisijate käsutuses 247kohaline kohvik, 130kohaline ahtribaar, kauplus, 36 istekohaga hall ning avatud tekid, kus saab sõidu ajal viibida.

Selle nädala lõpus lahkub Scania Balti Laevaremonditehasest ja alustab tuleva nädala algul proovisõite Virtsu-Kuivastu liinil.

Scania ostis Saaremaa Laevakompanii tänavu märtsi algul Rootsi firmalt Scandlines AB. Laev maksis 1,4 miljonit USA dollarit.

Hetkel kuum