14. mai 2000 kell 22:00

Kas Tallina börs on väikeinvestori-vaenulik?

Tänase turumudeli puhul on maakler klienditeenindaja. Arusaadavalt kerkib, eriti praeguste käivete puhul, küsimus: miks peaksid kliendid kandma kulusid, et üleval pidada mitte just miinimumpalga eest töötavaid valgekraesid, kes päevas mõned korrad telefoni tõstavad? Efektiivsemalt suudavad sama asja teha ? tehingukorraldusi kokku sobitada ? arvutid.

Selline maaklerite roll on eilne päev. Täna ja homme on edukad firmad, kes pakuvad klientidele lisandväärtust investeerimisnõuannete, research?i, portfellihaldusteenuse, riskitoodete jm valdkondades. (Delfi 09.05)

Kogu väärtpaberiinfrastruktuur on loodud 4?5 aastat tagasi, kus internetti veel ei olnud. Ja minul on aasta otsa olnud selline tunne, et tarvilik on radikaalseid muutusi teha. Seda oleme ka teostama asunud. Esimene muudatus on börsi ja depositooriumi ühendamine. Investoril tekivad kulud nii börsile kui ka aktsiate liigutamise pealt depositooriumile. Ja kui vaadata, kus need kulud tekivad, siis seal on hästi palju mõttetut tööd. Tänapäeval poleks midagi rohkem vaja kui börsimootor, mis toimib arvutis. Selline börs töötab hästi odavalt.

Börs ise tahaks ennast muuta moodsamaks, aga alati on rida inimesi, kes siin vahepeal elatist teenivad. Selle tõttu protsess ei olegi kiire olnud.

Ma ei jaga arvamust, et börs on väikeinvestorivaenulik. Mingi mõju tasuta päeval muidugi on. Aga see, et börs on loid, ei ole teenustasude küsimus, vaid meeles on 1997. a suured kaotused. Ma ise olen optimist, et sel aastal on see möödumas ja hakkab uuesti normaalselt elu peale.

Eestis on asi ikka veel nii uus, et egas siin see asi pole ka ilma maaklerita ettekujutatav veel lähiajal. Küll on aga vaenulikud pangad, kes võtavad teenustasu väärtpaberiarve hoidmise eest isegi rohkem kui Soome pangad. Ja see ei ole ilus tegu. Raha võetakse eimillegi eest.

Eks või neid tariife ka erinevaks teha, kui vaja on. Ja mingi osa sellest ära kaotada. Igasuguseid reklaamitrikke võiks teha. Aga minu arvates peaks väikeinvestor omama rohkem eelteadmisi, et üldse sellega tegelema hakata. See on kõige hullem kui lihtsalt tahetakse kiiresti rikkaks saada ja siis mängitakse kõik maha. Isiklikult, jah, hirmsasti neid väikeinvestoreid võib-olla börsile ei kutsugi, kui neil ei ole eelnevaid kogemusi. Aga eks iga algus on raske.

Ma päris nii ka ei ütleks, et börs vaenulik on. On vaja objektiivset informatsiooni ja seda, et börsiharidus oleks kõrgemal tasemel. Puhtalt ilma teenustasudeta ei ole inimesel võimalik üldse objektiivset infot saada. Need spetsialistid lähevad lihtsalt kuskile mujale tööle.

Hetkel kuum