Peep Sooman • 16. mai 2000 kell 12:29

Hoogustuv tarbimine tõstab hindu

Tänavu on tänu majanduse elavnemisele hakanud tarbimine suurenema, lähikuudeks prognoositakse tarbimise jätkuvat hoogustumist, mis kergitab ka kaupade hindasid.

Tarbimise kasvu soodustavad üldise majanduskliima paranemine, millest tingituna on inimeste palgad kasvama hakanud ning pangad hakanud laenamist soodustama.

Hansapank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri sõnul on tarbimise elavnemist märgata eelkõige inimeste seas, kes teenivad Eesti keskmist palka või rohkem. 'Kriisi ajal säästusid hoiti, nüüd tõusu ajal on neil tarbimisvalmidus suurem,' rääkis Lauri.

Lauri sõnul on madalama sissetulekuga inimeste seas suurenenud toidukaupade suurem tarbimine, mida näitab tarbijahinnaindeks. 'Kui mõne sektori indeks tõuseb, kuid hindasid pole muutnud mõni maks või piirang, siis tähendab on nõudlus suurenenud,' selgitas Lauri. Tarbimine elavdab majandust omakorda, kui ostetakse korter, siis on vaja teha remonti ning osta mööblit, see aga soodustab palgatõusu nendes sektorites, ütles Lauri. 'Usun, et poole aasta pärast on olukord veel parem,' lisas Lauri.LauriElektroonikakaupluseketi Big Elektroonika Tallinna kontori juhataja Jan Andre ütles, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga on kaupluse käive kasvanud 15 protsenti. Andre sõnul oli iseäranis suur müügimahu kasv eelmise aasta viimastel kuudel, kui Hansa Liising hakkas senisest soodsamat liisingut pakkuma. 'Elektroonikakaupade müügi tõus on üldse tingitud tänu suurematele järelmaksuvõimalustele,' leidis ta.

Hetkel kuum