Ülo Toomsalu • 16. mai 2000 kell 6:00

Opmannil toetus keskpanga nõukogus, mitte valitsuses

Eesti Panga nõukogu kaheksast liikmest vähemalt kolm toetavad Mart Opmanni saamist panga presidendiks, samas pole endisel rahandusministril Toompea võimukoalitsiooni toetust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Toetust Mart Opmannile kinnitasid Eesti Päevalehele nõukogu liikmed Jüri Sepp ja Mati Meos, kes endise rahandusministri kandidatuuri ka esitasid, ning Ants Järvesaar. Eerik Terk ja Mart Sõrg ei soovinud oma arvamust enne välja öelda, kui kandidaatide platvormid on ära kuulatud.

'Panga nõukogu esimehena tuleb mul nõukogu liikmetest tunduvalt tihedamini panga presidendiga probleeme lahendada ja minu edaspidine töö on kergem, kui ma eelistust välja ei ütle,' märkis Sõrg. Eesti Päevalehele on nõukogu hästi tundvad inimesed väitnud, et Sõrg toetab Opmanni.

Kalev Kuke poolt on Kalle Jürgenson, kes ta kandidaadiks esitas. Nõukogu liikmena saab Kukk ka ise hääletusest osa võtta.

Sepa sõnul on Opmannil prognooside järgi kõik võimalused saada panga presidendiks. 'Tal on piisav erialane taust, juhikogemus, tervis, stressitaluvus ja läbikontrollitus avalikkuse silmis, et ei tekiks enam üllatusi,' märkis Sepp. Järvesaare sõnul on Opmannil konkreetse rahandustöö juhtimisega rohkem kogemusi ja selles ametis veab ta Kukest ilmselt paremini välja.

Isamaaliidu fraktsiooni liige ja riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgenson ütles, et Opmannile on koalitsioonil palju ette heita, viidates eelmise valitsuse tekitatud 1999. aasta eelarvekriisile, mida praegune valitsus ja riigikogu lahendama peavad. Jürgensoni sõnul on kahtlane ka Opmanni kunagine otsus hoida riigi raha ainult Ühispangas.

'Tema rahandusministriks oleku ajal olid ka Maapanga jamad, mis on tänaseni küsimärgina püsti,' märkis Jürgenson. Tema sõnutsi on Kukk seevastu inimene, kellel on alati oma seisukohad, mida ta on valmis ka kaitsma. 'Kukk on mees, kes mõtleb oma peaga,' ütles Jürgenson.

Hetkel kuum