Silva Männik • 17. mai 2000 kell 9:09

Põlvamaa ettevõtjad on maksuamnestia vastu

Ettevõtjad, kes deklareeriksid uue tulumaksuseaduse tõttu suuremat kasumit, ei julge seda teha ning on seetõttu välja käinud idee maksuamnestiast. Enamik Põlvamaa ettevõtjaid on aga selle mõtte vastu, kirjutab ajaleht Koit.

ASi Põlva KEK juhatuse esimees Aimer Zirk ei poolda amnestia kehtestamist, kuna see oleks ülekohtune nende ettevõtete suhtes, kes on aastaid korralikult riigile makse tasunud.

Möödunud aasta Põlvamaa üheks paremaks ettevõtteks tunnistatud ADDINOL Mineralöl Marketing tegevjuht on kategooriliselt maksuamnestia vastu. 'Meie oleme seni kõik maksud ausalt ära maksnud ning mis takistaks meil siis hakata tulevikus riigimaksude pealt kokku hoidma, sest kui pretsedent on loodud, siis võidakse tulevikus jälle uus amnestia välja kuulutada,' leidis ta.

ASi Mahta kütus juhataja Ennu Tammemägi ütles, et kui selline amnestia tuleb, siis peab ta endale tuhka pähe raputama, et kui loll sai oldud.

Kagu maksuameti direktori Enn Urmanni väitel ei takistanud neid ettevõtteid, kes amnestiat soovivad, ka keegi varem seaduslikul teel oma rahavooge juhtida, mis oleks välistanud maksuprobleemide tekkimise.

'Põhiprobleem on nn kinnipeetavad maksed ehk väljamaksetelt makstavad maksud, kui aga vaatame uut tulumaksuseadust, siis tegelikkuses on ka praegu enamik rõhuasetusest just nende väljamaksete maksustamisel. Seega, kes ei suutnud varem ennast vaos hoida, ei suuda seda ka nüüd,' ütles ta.

Hetkel kuum