17. mai 2000 kell 14:03

Vallad hakkavad õpetajatele palka maksma

Rahandusministeeriumi esialgse kava kohaselt antakse 1. jaanuarist 2001 riigilt omavalitsustele täies ulatuses üle hariduskulud, mille suurus tänavu on 1,2 mld krooni, kirjutab homne Äripäev.

Eelkõige puudutab muudatus õpetajate töötasusid, kuna koolide haldamiskulud olid juba niikuinii kohalike omavalitsuste kanda.

'See oleks küll stimuleeriv, kui me saaksime parematele õpetajatele edaspidi rohkem palka maksta,' ütles Pärnumaa Häädemeeste vallavanem Urmas Aava. 'Tõenäoliselt peaks ju sellise sammu puhul lahendama vald ka palgatõusu küsimusi.'

Rahandusministeeriumi riigieelarveosakonna juhataja Ants Liiveri sõnul peab omavalitsuste tulubaasi ja kohustuste suurendamine toimuma samm-sammult. 'Esialgu õpetajate palk ja näiteks aastast 2002 osa sotsiaaltoetusi,' märkis Liiver.

Arutamisel on ka üksikisiku tulumaksu jagamise muutmine riigi ja omavalitsuste vahel, kuna viimaste tulu suurenemine peaks eelkõige just tulumaksust tulema. Liiver nentis, et see on raske probleem, kuna osa valdu elavad oma tulumaksust hästi ja seda jääb ülegi. Samas ei tule osa valdu tulumaksuga välja ka siis, kui see 100% neile jätta.

Praegu läheb 26%lisest üksikisiku tulumaksust 56% omavalitsusele ja 44% riigile.

Hetkel kuum