Ülo Toomsalu • 22. mai 2000 kell 6:27

Bensiini hind kerkis uutele rekordkõrgustele

Bensiini hind kerkis eelmisel nädalal Eestis taas rekordilise tasemeni, kui suuremad kütusemüüjad maailmaturgudel viiendiku võrra kallinenud bensiini tõttu tanklates kahel korral hindu pidid tõstma, kirjutab Postimees.

Suuremad kütuse jaemüüjad kergitasid eelmisel nädalal tugeva dollari ja maailmaturu kütusehindade tõusu tõttu kahel korral bensiini hindu tanklates kokku keskmiselt kuni 25 sendi võrra. Kuigi nafta hind eelmise nädala lõpus pisut odavnes, ei ole lähipäevil autojuhtidel leevendust siiski oodata.

Kuigi nafta hind läks kolmapäeval langusse, kui spekulatiivsed ostud seiskusid, on pliivaba bensiini 95 hind Rotterdamis tõusnud viimase poolteise nädalaga 300 dollarilt 350 dollarile tonnist. Eestis pole hinnad veel korraga nii palju tõusnud. Aasta algusest karmistunud keskkonnanõuded on kergitanud bensiini hulgihinnad nii Euroopas kui ka USAs Lahesõja-järgse perioodi kõrgeimale tasemele.

Analüütikute hinnangul oli bensiini kallinemisel tegemist psühholoogilise hinnasurvega, sest suviste puhkusehooaegade alguses ei jätku ilmselt küllaldaselt keskkonnatingimustele vastavat kvaliteetbensiini.

Bensiini hinda võib mõnevõrra allapoole tuua dollari odavnemine. Dollar tegi eelmise nädala lõpus läbi kukkumise, sest USA väliskaubandusdefitsiit tõusis märtsis kütuse hinna tõusu tõttu 30,2 miljardi dollari tasemele.

Kütuseturu spetsialistide hinnangul peaksid hinnad stabiliseeruma 10 krooni piirimail ning suuremaid tõuse ega langusi praegustelt tasemetelt oodata ei ole.

Hetkel kuum