Kadi Heinsalu • 22. mai 2000 kell 13:20

Valdadele otsustusõigus investeeringute üle

Järgmisel aastal on omavalitsustel lootust lisaks õpetajate palgarahale saada oma eelarvesse vähemalt 200 mln krooni ulatuses riigipoolseid investeeringutoetusi.

Rahandusministeerium esitab neljapäeval riigikantseleile ettepanekud omavalitsuste senise tulubaasi ümberjagamise kohta, millega lisandub omavalitsuste eelarvesse kokku umbes 4 mld krooni, sellest 1,4 mld on võimalik üle anda juba järgmise aasta algusest. Raha lisamisega annab riik omavalitsustele üle ka mitmeid kohustusi, nagu õpetajate palk, investeeringutoetuste jagamine ja osa sotsiaaltoetusi. 'Investeeringutoetuste meie kätte andmisega saame ise otsustada, mida eelistada,' ütles Omavalitsusliitude Ühenduse esimees Toomas Välimäe.

Tänavu jagasid investeeringutoetusi omavalitsustele ministeeriumid ja Välimäe sõnul on rahandusministeerium tunnistanud, et see ei ole parim lahendus. 'Uus väljapakutud lahendus läheb meie taotlustega paremini kokku,' märkis Välimäe.

Rahandusminister Siim Kallas kohtub reedel Linnade Liidu esindajatega, et ministeeriumi koostatud ettepanekutele toetust leida. Järgmise nädala teisipäeval arutab omavalitsuste tulubaasi ümberjagamist valitsus.

Hetkel kuum