Toomas Truuverk • 23. mai 2000 kell 9:31

Ühendriikide aktsiaturud taastusid läinud ööl sulgemise eel

Eile õhtul sügavas miinuses alustanud Ühendriikide aktsiaturud (Dow esimese tunniga -2% ja Nasdaq -6,4%) taastusid kahe viimase kauplemistunniga sedavõrd, et tööstuskeskmine Dow jäi miinusesse vaid 0,79 protsendiga ja ?uue majanduse? aktsiate liikumist kajastav Nasdaq?i indeks 0,77 protsendiga.

Sektorite lõikes kannatasid läinud ööl kõige enam autotööstus (-7,3%), naftafirmad (-6,5%) ja biotehnoloogiafirmad (-4,2%). Edenesid aga kõige rohkem põllumajandusettevõtted (+5,95%), kindlustusfirmad (+3,2%) ja arvutivõrkudega tegelevad firmad (+3,0%).

Nasdaqi kukkumine oli sedavõrd suur, et indeks käis oma päevasiseses liikumises ära ka kogu käesoleva aasta madalaimal, 3172,65 punkti tasemel.

Hoolimata viimaste tundide paranemisest hindavad kohalikud analüütikud Ühendriikide aktsiaturu olukorda hirmuäratavaks. Olukorda pingestab hirm föderaalreservi edasise tegevuse osas ja mure ettevõtete kahanevate kasumite pärast.

Turu liikumist määravadki hetkel kaks jõudu. Ühelt poolt täielikult negatiivselt meelestatud inimesed, kes kardavad intressimäärade edasist tõusu ja teiselt poolt positiivse nägemusega investorid, kes tuginevad jätkuvalt tugevatele majandustulemustele.

Hetkel kuum