Toomas Truuverk • 24. mai 2000 kell 13:47

Börsikommentaar: aktsiate hinnad Tallinnas läksid langusse

Liideraktsiate hinnad Tallinna börsil tegid täna juba hommikul esimese kauplemistunniga läbi järsu kukkumise, viies ÄP indeksi ca 2% madalamale.

Pärastlõunal turg rahunes ja börsi kümne liideraktsia keskmist hinnaliikumist kajastav ÄP indeks lõpetas päeva 420,35 punktil ehk 2,13% teisipäevasest sulgemistasemest madalamal. Börsisüsteemi päevakäive ulatus tavapärasest elavamas kauplemises (registreeriti 154 tehingut), 15,2 miljoni kroonini.

Languse põhjust tuleb tõenäoliselt otsida USA börside läinudöisest langusest (Nasdaq -5,93%) ja sellele järgnenud meie lähibörside Helsingi ja Stockholmi 3?4%sest langusest. Erakordsena hakkas tänase kauplemise juures silma, et kui eelmistel päevadel andsid enamuse tehingute arvust väikesed tehingud alla 1000 aktsialiste pakkidena, siis täna oli märkimisväärne hulk tehingutest tehtud just nn standardkogustes. Turu langus ja pakkhaaval müük loob järgmisteks päevadeks üpris ebakindla jalgealuse.

Uudiste poolelt tuli paar huvitavat teadet. Kõige enam tähelepanu väärib EBRD ja XXL.EE tehingu lõpetamine ehk siis teade, et EBRD ei soovi enam osta osalust XXL.EEs. Raskustes vaevlevale internetifirmale on see loomulikult valus hoop. Firma püsimajäämine sõltub endisel sellest kas ja kui kiiresti XXL.EEl õnnestub emissioon ikkagi ära teha.

Börsi noteerimiskomisjon teatas aga, et ei luba veel börsilt ära ei Rakvere Lihakombinaati ega Leks Kindlustust. Börs jätkab oma rea ajamist ja nõuab firmadelt väikeaktsionäridega arvestamist ja printsiibina on see loomulikult õige ja hea. Kuidas selline börsi-vangistus aga võimalikele uutele börsile tulejatele mõjub, on muidugi iseküsimus. Aga ilmselt on tõepoolest parem, kui investori-vaenulikud firmad börsile ei jõuagi.

Hetkel kuum