Ülo Toomsalu • 25. mai 2000 kell 6:01

Ametiühingute seadus hoogustab ametiliitude moodustamist

Ametiühingud loodavad, et juunis riigikogus lõpphääletusele tulev uus ametiühingute seadus kindlustab töötajate seisundit ning tõmbab organisatsiooni uusi liikmeid, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Töötajate õigused saavad nüüd palju selgemalt kaitstud,' ütles Eesti Ametiühingute Liidu esimees Kadi Pärnits. 'Ametiühingusse kuulumise või töötajate esindamise tõttu ei tohi jätta inimest tööle võtmata, vallandada, palka alandada, jätta edutamata ja mitte maksta lisatasusid.' Esmakordselt on Pärnitsa sõnul võimalik tööandjaid karistada, kui sellised diskrimineerimise juhud ilmsiks tulevad.

'Töötajale tuleb tekitatud kahju eest hüvist maksta,' rääkis Pärnits. Teada on kümneid juhtumeid, kus ettevõtte omanik või juht on ametiühingu liikmest töötajale ust näidanud. Tema sõnul muutub peatselt väga lihtsaks uute töötajate ametiühingute moodustamine. 'Senine kord oli bürokraatlik ja koos notaritasude ning riigilõivudega ka väga kallis. Riigi kohus on töötajate ühinemist soodustada, mitte takistusi teha,' sõnas Pärnits.

Tööstuse ja Tööandjate Keskliit suhtub tegevdirektor Tarmo Kriisi sõnul on mõne eelnõu punkti üle on aga ettevõtjail põhjust nuriseda. 'Pole õige, kui töötajale tuleb anda nädal vabaks ja selle eest veel palka maksta. Nõus ei saa olla ka kohustusega, et ettevõte peab ametiühingule üritusteks ruume andma,' märkis Kriis. Pärnitsa sõnul on tegu elementaarsete asjadega. Töötajal peab olema õigus saada aastas viis vaba päeva, et osaleda ametiühingutöös või koolituses, märkis ametiühinguliider.

Hetkel kuum