Ülo Toomsalu • 25. mai 2000 kell 6:04

Haiged pandi hingama haisvat hapnikku

Järvamaa haigla hapnikumaski all olevad haiged tõrkusid hingamast vängelt lehkavat gaasi, mis jõudis palatitesse väidetavalt musta ja iganenud torustiku kaudu, kirjutab Sõnumileht.

Nüüd ei saa Järvamaa haigla arstid ja õed enne patsientidele meditsiinilist hapnikku anda, kui on saanud tervisekaitse keemialaborist kinnituse selle ohutuse kohta. Hapnikumaskide all olevad haiged pääsesid siiski tervisekahjustusteta. Saastunud gaas põhjustas haiglas segadust eelmisel nädalal.

Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepp oli tõrges juhtunut kommenteerima. 'Jah, halb lõhn oli sel gaasil küll,' tunnistas ta.

Ehkki Sõnumileht palus kommentaari ka kahe õe käest, keeldusid nad küsimustele vastamast, põhjendades seda hirmuga peaarsti eest.

Eesti AGA asepresidendi Allan Toomela sõnul on välistatud, et ballooni sattus vale gaas. 'Gaas vastas nõuetele,' kinnitas Toomela. 'Gaasi reostamise võis põhjustada nõukogudeaegne gaasitorustik, mida mööda meditsiiniline hapnik haiglahoonesse jõuab.'

Haigla kutsus kohale nii tervisekaitseinspektsiooni kui ka gaasifirma AGA asjatundjad. Analüüsid saadeti tervisekaitseinspektsiooni Tallinna ja ravimiameti laborisse Tartusse. Eile hommikul võtsid laborandid torustiku analüüsid, et selgitada gaasi reostumise põhjust. Tervisekaitseinspektsiooni labor tunnistas gaasi kvaliteetseks.

Hetkel kuum