Ülo Toomsalu • 29. mai 2000 kell 6:18

Kapo võib endale saada ka sõjaväelaste julgeolekukontrolli

Kui siseministeeriumi ettepanek valitsuses ja riigikogus läbi läheb, hakkab Eesti suurim eriteenistus kaitsepolitsei tegema julgeolekukontrolli ehk taustauuringuid kokku üle 600 tsiviilisiku ja ka sõjaväelase suhtes, kirjutab Postimees.

Seni andis sõjaväelastele riigisaladuse lubasid ja tegi nende eelneva julgeolekukontrolli kaitsejõudude peastaabi infoosakond (sõjaväeluure ja vastuluure). Nn tsivilistide tausta ja lojaalsust kontrollis aga kaitsepolitsei (kapo).

Mõni aeg tagasi saatsid siseminister Tarmo Loodus ja kantsler Märt Kraft esialgsele kooskõlastusringile ettepaneku muuta riigisaladuse seadust nii, et 'koondada kogu julgeolekukontrolli teostamine Eesti Vabariigis kaitsepolitsei pädevusse'.

Postimeest konsulteerinud spetsialistide hinnangul tähendaks riigisaladuse seaduse selline muutmine, et kapo saab enda valdusse pisikese Eesti kohta ebaproportsionaalselt suure võimu.

Mittenõustumist kõigi riigisaladuse juurde pääsevate tsiviilisikute ja sõjaväelaste julgeolekukontrolli endale võtmisega on väljendanud eravestluses ka mõned kaitsepolitseinikud. 'Kui kaitsejõudude peastaap vajab riigisaladuse hoidmise teemal koolitust, võime seda pakkuda, aga nende inimeste julgeolekukontroll käib meile üle jõu,' ütles üks kapo ametnik.

Hetkel kuum