Ülo Toomsalu • 29. mai 2000 kell 6:20

Põllumajandusõpe Jänedal katkes

Kaheksakümne aastaga 3000 põllumeest koolitanud Jäneda õppe- ja nõuandekeskus saatis nädalavahetusel lõpudiplomiga teele viis viimast õpilast ning jätkab vaid lühiajaliste koolituskursuste korraldamist, kirjutab Postimees.

Kui Jäneda sovhoostehnikumi hiilgeaegadel ei mahtunud kevaditi lõpetajad ja neid õnnitlema tulnud tuttavad saali ära, siis laupäeval, kui õppe- ja nõuandekeskusest lahkus viis viimast agronoomi-talujuhti, oli õnnitlejaid vaid paarkümmend.

Jäneda õppe- ja nõuandekeskuse direktor Hannes Aamisepp märkis, et viimane lõpuaktus on nukker. 'Siin väikeses saalis koos olla on väga kodune tunne,' ütles Aamisepp. 'Vanu lõpupilte sirvides selgub, et kool alustas väheste õpilastega, ja nii nüüd ka lõpetas.'

Jäneda muuseumi juhataja Georg Särekanno hinnangul tekkis 1920ndatel, kui Jäneda põllumeestekool asutati, suur vajadus haritud põlluharijate järele. 1990ndatel, kui põllumajanduskooli populaarsus hakkas kahanema, korraldati Jänedal vaid seminare ja kursusi, kus sai õppida nüüdisaegset põllundust.

Hetkel kuum