Kaido Einama • 31. mai 2000 kell 10:10

Helsingis pannakse üles Euroopa võimsaim superarvuti

IBM teatas, et paneb oma kuulsa superarvuti 'Deep Blue' järglase RS/6000 SP üles Soome akadeemilisse superarvutikeskusse Helsingis. IBMi superarvuti saab olema Euroopa kõige võimsaim arvuti.

Seega on Eesti maailma tipptehnoloogiaseadmest vaid alla 100 kilomeetri kaugusel. 'Deep Blue' superarvuti sai kuulsaks malematshi võitmisega male maailmameistri Garri Kasparovi vastu 1997. aastal. Soome üles pandav arvuti on 'Deep Bluest' 150 korda võimsam, sooritab triljon tehet sekundis ja teda hakatakse kasutama akadeemilisteks uuringuteks. Muu hulgas hakkab Euroopa võimsaim superarvuti tegelema täpse ilmaennustusega.

IBMi arvutis on kasutusel palju 375 MHz POWER3-II protsessoreid, 2002. aastal uuendatakse võimsaimat arvutit veelgi, lisades talle IBMi uue põlvkonna POWER4 protsessorid, mille arv suureneb masinas mitmesajani. Superarvuti maksab 76 miljonit dollarit.

Hetkel kuum