Ülo Toomsalu • 2. juuni 2000 kell 6:15

Riigikontroll veab ministeeriumiga fondi pärast vägikaigast

Riigikontroll kutsub rahandusministeeriumi hindama ümber seisukohta, mille järgi ministeerium ei nõustunud riigikontrolli viitega tema valitsemisalas oleva liikluskindlustuse fondi rikkumistele, kirjutab Postimees.

Möödunud kuul teatas riigikontroll, et avastas rahandusministeeriumi valitsemisalas oleva kohustuslikku liikluskindlustust korraldava Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) juhtimises ja järelevalves hulga rikkumisi, mis tõi kaasa miljonite kroonide raiskumineku. Samas soovitas riigikontroll ka fondi nõukogu esimehe Alar Urmi nõukogust ennetähtaegselt tagasi kutsuda.

Nädal aega hiljem kirjutatud vastuses aga ei nõustunud rahandusministeerium riigikontrolli esitatud järeldustega ning teatas rahandusminister Siim Kallase ja ministeeriumi kantsleri Aare Järvani allkirja kandvas vastuses riigikontrollile, et kavatseb fondi nõukogu esimehe Alar Urmi ametisse jätta.

Rahandusministeeriumi vastuses riigikontrollile märgitakse, et viimane pole mõistnud õigusabi tellimise eesmärke ja majanduslikku tausta ning fondil ja riigil puuduvad vahendid, et mõjutada õigusabi hindu.

Mõne aja eest saatis aga riigikontroll omakorda rahandusministeeriumile vastukirja, milles märgiti, et riigikontroll ei saa ministeeriumiga nõustuda, ning riiklik kontrolliorgan palus rahandusministeeriumi oma seisukohad ümber hinnata. Postimehe andmetel märkisid riigikontrolli esindajad kirjas, et fond maksis õigusabi eest 20 korda rohkem kui on turuhind, ehkki tegemist polnud ülikeerulise kohtuasjaga, kusjuures vastaspool ei kaevanud asja edasi.

Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik ütles Postimehele, et ehkki ministeerium kavatseb riigikontrollile kindlasti vastata, ei sisalda nendeni jõudnud riigikontrolli kiri siiski uusi argumente, mis sunniks rahandusministeeriumi oma väljaöeldud seisukohti ümber hindama. 'Rahandusministeerium jääb oma seisukohtade juurde,' kinnitas Vaarik.

Hetkel kuum