Inno Tähismaa • 5. juuni 2000 kell 6:29

Analüütikud: I kvartali majanduskasv jääb aasta suurimaks

Majandusanalüütikute hinnangul on homme statistikaameti poolt avaldatav esimese kvartali majanduskasv selle aasta kõrgeim ning aasta kokkuvõttes võib majanduskasv jääda 5-6 protsendile, kirjutab Äripäev.

Pärast seda, kui statistikaamet korrigeeris eelmise aasta majanduskasvu näitajaid, olid majandusanalüütikud sunnitud oma esialgu kuni kümneprotsendilisi majanduskasvu prognoose pisut kahandama. Eelmise aasta baasandmete paranemine annab analüütikute sõnul alust arvata, et selle aasta esimese kvartali sisemajanduse kogutoodang (SKT) jääb 6-7 protsendi vahele. Statistikaamet avaldab esialgsed andmed esimese kvartali kohta homme.

Majanduskasvu vedavaks jõuks olid esimesel kolmel kuul oluliselt hoogustunud eksport ning üle 12 protsendi kasvanud tööstustoodangu müük, mis oli pärast 1997. aastat kõrgeim.

Samas jääb analüütikute hinnangul esimese kvartali SKT kasv tänavu suurimaks ning aasta kokkuvõttes võib oodata erinevatel hinnangutel vaid 4-6protsendilist tõusu.

'Nii ilusaid numbreid, kui oli aasta alguses, tänavu tõenäoliselt enam ei tule,' ütles Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum. 'Seda sellepärast, et nii ekspordi kui ka tööstustoodangu näitajad olid eelmise aasta alguses tõesti väga kehvad ning mõjuvad praegu liiga ilusasti.'

Tööstustoodangu müük hakkas suurenema alles 1999. Aasta teisel poolel ja oli suurim detsembris. Aasta kokkuvõttes ei korvanud see siiski aasta alguse vähenemist. Kokkuvõttes vähenes tööstustoodangu müük püsivhindades mullu võrreldes 1998. aastaga 4 protsenti. Konjunktuuriinstituudi hinnangul tuleb majanduskasv esimeses kvartalis üle 5,6 protsendi. Aasta kokkuvõttes prognoositi kasvuks esialgu 6 protsenti, kuid juunis seda tõenäoliselt korrigeeritakse, rääkis Kuum.

Ühispanga makroanalüütik Jelena Normak ütles, et reaalmahtudes tänavu esimestel kuudel ilusat kasvu näidanud ekspordi ja tööstustoodangu näitajad tõenäoliselt ei halvene ning kasvavad tasapisi edasi. 'Samas SKT kasv terve aasta jooksul aeglustub, sest ka eelmisel aastal läksid teisel poolaastal tulemused paremaks,' lausus ta. 'Meie hinnangul tuleb neljas kvartal näiteks 2,5 protsenti, sest me ei näe praegu, kust see hiiglaslik kasv peaks tulema, et paremat tulemust saavutada.' Kokkuvõttes prognoosib Ühispank selleks aastaks 4,1-4,6protsendilist majanduskasvu.

Eesti Panga avalike suhete osakonna juhataja Kaja Kell on varem öelnud, et ka keskpanga esialgne esimese kvartali 9protsendiline majanduskasvu prognoos võib tegelikkuses väiksem tulla. Keskpanga arvates ei ole aga I kvartali tulemusel erilist tähtsust ja majanduse seisu hindamisel tuleb arvestada kogu aasta numbriga. Eesti Pank prognoosib selle aasta majanduskasvuks 5,5% ja seda ei plaanita esialgu muuta.

Rahandusministeeriumi prognooside kohaselt tuleb esimese kvartali majanduskasv 4,5-5 protsendi piirimaile, aasta kokkuvõttes jääb see aga 4,1 protsendile.

Hetkel kuum