Toomas Truuverk • 5. juuni 2000 kell 13:26

Börsikommentaar: investorid hoiavad Tallinna börsist eemale

Hoolimata homme hommikul avaldamisele tulevast I kvartali majanduskasvu hinnangust ja reedesest tugevast tõusust Ühendriikides ei toimunud Tallinna börsil täna midagi erilist. Tegelikult on küllalt ettevaatlik päev olnud täna ka teistel Euroopa börsidel, kus ilmselt kardetakse kasumivõtmist USA turgude avanedes.

Tallinna börsisüsteemi päevakäive küündis täna registreeritud 113 tehingus 9,51 miljoni kroonini ja aktsiate hinnad püsisid pea muutumatuna. Kümne enamkaubeldava aktsia keskmist hinnaliikumist kajastav ÄP indeks sulgus börsipäeva lõpus 406,3 punktil ehk 0,14% reedesest sulgemistasemest madalamal.

Aktsiate hinnad liikusid Tallinnas erisuunaliselt ja kindlat suundumust välja ei kujunenud. Turu kolme liideraktsia, Telekomi, Hansapanga ja Norma hind täna ei muutunud. Ühispanga aktsia hind kerkis 1,04%, 29,2 kroonile ja Saku Õlletehase aktsia hind langes ligi 2%.

Investorite väga madal aktiivsus päev enne tähtsa makrouudise välja tulemist iseloomustab hästi Tallinna börsi praegust olukorda, kus kohalikud investorid on mõtetega juba suves ja välisinvestoritel koduturgudel käed-jalad tööd täis ning aega sellise väikese areneva turu, nagu Tallinna börs seda on, jaoks lihtsalt ei jätku.

Mõneti optimismi sisendab ehk viimastel päevadel toimunud elavnemine Venemaa kauplemissüsteemis ? täna kaubeldud juba 23,7 mln dollari väärtuses ja reedel oli käive 31,6 mln kr. Kuna tegemist ühe regiooni börsidega, on lootust, et Moskvas aktiivsust näitavate investorite pilk võib eksida ka Eesti aktsiatele.

Hetkel kuum