Ülo Toomsalu • 5. juuni 2000 kell 6:04

Päästeamet võib saada õiguse jätta osa pommiähvardusi kontrollimata

Siseministeerium tahab võtta päästeametilt kohustuse kõigile pommiähvardustele reageerida, millega jääksid kontrollimata näiliselt põhjuseta ja lapse tehtud ähvardused, kirjutab Eesti Päevaleht.

'See vajab muidugi tõsist poliitilist otsust, kuid ilmselt peame järgima maailmapraktikat ja hakkama edaspidi valima, kuidas igale ähvardusele reageerida,' ütles siseministeeriumi asekantsler Kalev Timberg.

Timbergi sõnul võiks näiteks koolidele tehtavate pommiähvarduste puhul kohale saata ühe politseipatrulli ja mitte kogu koolipere evakueerida. 'Koolidele pole mingit põhjust pommi panna ja kui see lapsehäälega ähvardaja ei esita selgeid põhjendusi ning nõudmisi, on ilmselt tegu naljaga,' rääkis asekantsler.

'See on raske küsimus, kuid näiteks mina koolijuhina ei julgeks ähvarduse puhul küll vastutust endale võtta ja öelda, et ähvardus on ilmselt nali,' ütles Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi. Tema sõnul väldivad nad koolis eksamite ajal pommiähvarduse kartuses teadlikult telefonikõnedele vastamist. 'Võib-olla just seetõttu on meil toimunud ainult üks ähvardus, mille tegi noormees, kes koolipeolt välja saadeti.'

Erafirmadele tehtud pommiähvarduste tõsiseltvõetavuse hindamisel langeks asekantsler Timbergi sõnul osa vastutusest firmaomanikule. 'Omanik teab, mis probleemid tal äris on ja kas keegi võib olla huvitatud ettevõttele kahju tekitamisest,' ütles Timberg.

Hetkel kuum