Raimo Ülavere • 7. juuni 2000 kell 11:34

Eesti Pank: Hinnatõusu kiirenemine avatud sektoris oodatust väiksem

Sel aastal on hinnatõusu kiirenemine avatud sektoris olnud oodatust väiksem, ütles Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Andres Saarniit tarbijahindade tõusu kommenteerides.

Saarniit: Möödunud aasta lõpul sai eeldatud hinnatõusu kiirenemist avatud sektoris, eriti toiduainete osas. See on küll toimunud, aga oodatust väiksemas ulatuses. Seetõttu on Eesti aasta algusest siiamaani teiste Euroopa riikide taustal olnud erandlikus olukorras, s.t. kriisieelsest tasemest endiselt madalamad toiduainete hinnad on suuresti neutraliseerinud oodatust tugevamad välissurved. Edaspidi sõltub palju administratiivsetest aktsioonidest, eriti valitsuse otsusest kaugkütte käibemaksu kohta.

Statistikaameti teatel olid tarbekaubad ja teenused mais võrreldes 1999. aasta maiga keskmiselt 2,9% kallimad. Sealhulgas muutusid kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad 5,7% ja mittereguleeritavad hinnad 1,8%.

Hetkel kuum