Ülo Toomsalu • 13. juuni 2000 kell 6:57

Uued riigikogu valimised tulevad hiidnimekirjadeta

Suure tõenäosusega ei saa ükski partei enam 2003. aasta riigikogu valimistel esitada 200-300 kandidaadiga nimekirju, nagu seda võis teha mullu kevadel, kirjutab Postimees.

Riigikogu asub juba sügisel arutama, kas järgmised valimised toimuvad põhjalikult muudetud süsteemi järgi või vajab valimiskord vaid vähest sättimist.

Suuremates erakondades valitseb juba suhteline üksmeel, et senisel ülipikkade valimisnimekirjade koostamisel pole mõtet, sest see tekitab võidujooksu ja asjatut jõukulu. Eelmistel parlamendivalimistel oli Mõõdukate nimekirjas 303, Keskerakonnal 242, Reformierakonnal 212 kandidaati, kusjuures Riigikogus on 101 liiget.

'Meie esimene eelistus on, et nimekirjas võiks olla kuni 101 nime,' ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi. Isamaaliidu peasekretäri Andres Ammase sõnul on erakondade nimekirjade pikkust tarvis vähendada 101ni, ka tuleb kogu valimissüsteemi lihtsustada, sest praeguse puhul on valijal väga raske mõista, kuidas tema antud hääl täpselt parlamendi koosseisu on kujundanud.

101 oleks täpselt riigikogu liikmete arv ning 123 liikmega nimekiri arvestaks teoorias võimalikku juhtumit, kus üks erakond võimsalt valimised võidab ja peab ministrite asemele parlamenti asendusliikmeid saatma.

Hetkel kuum