Toomas Truuverk • 15. juuni 2000 kell 13:40

Aktsiate hinnad Tallinnas liikusid erisuunaliselt

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid täna erisuunaliselt, tasakaalustades erinevate aktsiate hinnamuutused nii, et kümne enamkaubeldava aktsia keskmist hinnaliikumist kajastav ÄP indeks tegi vaid 0,24%se muutuse ülespoole, 389,14 punktile.

Börsisüsteemi päevakäive küündis suhteliselt rahulikuks jäänud kauplemises 10,16 mln kroonini. Valitsevat unist meeleolu suutis mõningal määral murda vaid Hansapanga aktsia, mille tänane päevakäive küündis registreeritud 32 tehingus 5,47 mln kroonini. Samas aktsia hind langes seeläbi peaaegu protsendi võrra.

Ülejäänud turu mitte midagi ütleva liikumise taustal suutis liideraktsiatest märkimisväärse tõusu teha Ühispanga aktsia, mille hind kerkis päevaga 2,86%. Kauplemisaktiivsus oli muidugi Ühispanga aktsial nõrk ? kauplemishuvi jätkus vaid kolmeks tehinguks ja päevakäive oli 229 600 krooni.

Tubli ülespoole liikumise tegid ka üsna mitu lisanimekirja aktsiat, kuid siingi jäid käibed enamjaolt tagasihoidlikuks ja mingist suundumusest seetõttu rääkida ei saa.

Eraldi mainimist väärib vast Baltika aktsia 5,26%ne tõus 279 000 kroonise päevakäibe juures. Tehingute arv jäi ka Baltika aktsial siiski väikeseks, registreeriti vaid 4 tehingut.

Pangaaktsiate käekäiku võib lähipäevil mõneti mõjutada täna keskpäeval avaldatud kommertspankade maikuu koondbilanss. Pankade koondlaenuportfell kasvas kuuga 2,5% ja hoiuste maht 2,7%, vastavalt 28,871 mld kroonini ja 28,985 mld kroonini. Pankade koondbilansimaht ulatus mai lõpus 50,745 mld kroonini, kasvades viimase kuuga 1,1%. Aasta algusega võrreldes on koondbilansi maht kasvanud 7,8%.

Pankade kuukasumi täpne suurus täna avaldatud bilansist välja ei paista. Kuigi kasumi/kahjumi rida (nii tänavune kui eelmiste aastate kasum/kahjum) on kahanenud ligi 290 mln kr võrra, peab arvestama, et maikuus toimusid pankade aktsionäride koosolekud, kus jaotati kasumit. Üks suurem väljamakse oli näiteks Hansapanga dividend 5 kr aktsia kohta.

Hetkel kuum