Ülo Toomsalu • 19. juuni 2000 kell 6:07

Uus vene partei püüab eesti erakondade valijaid

Eile asutatud uus venekeelne Vene Balti Erakond Eestis püüab olla konkurent kõigile eesti erakondadele, kes omakorda ei karda, et uus partei neilt valijate hääled võtaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Vene Balti Erakond Eestis (VBEE) liidri Sergei Ivanovi sõnul hääletavad paljud venelased eesti parteide poolt. 'Peame tõestama, et oleme väärt meie poolt hääletamist. Eriti muretsevad juba praegu väikesed eesti parteid,' rääkis Ivanov.

Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv leidis, et kui nii vene kui ka eesti kogukonnas mõjukas poliitik Ivanov suudab enda ümber koguda asjalikke inimesi, on uuel parteil ka tugev perspektiiv.

Vene erakonnad pole Kõivu sõnul siiski kunagi väga palju ohustanud eesti erakondi. 'Ainuke oht on Keskerakonnal. Selgelt suures osas muulaste hääli omava erakonnana võivad nad need kaotada, kui loodav jõud suudab end hästi organiseerida,' leidis Kõiv.

Keskerakonna peasekretäri Küllo Arjaka sõnul on uus partei esialgu vaid valdavalt Tallinnast pärit grupp inimesi ja parteist pole veel parteid saanud. 'Erakonna loomine on suhteliselt lihtne, kuid kõik järgnev üsna raske. Praegustes oludes võtab eduka erakonna tekitamine paar aastat tööd ja paar miljonit krooni,' leidis Arjakas, kes ei näinud uues parteis konkurenti ühelegi eesti erakonnale.

Praegu 357 inimesest koosneva VBEE tuumik on Tallinna võimuliitu kuuluvast valmisliidust Rahva Usaldus. Lisaks liitus erakonnaga üle 50 Vene Erakonnast, Ühendatud Rahvaparteist ja Vene Ühtsusparteist välja astunud inimest.

Hetkel kuum