22. juuni 2000 kell 8:08

Greenspan soovib dereguleerida USA futuuribörse

USA keskpanga juht Alan Greenspan ja USA Riigikassa juht Lawrence Summers kiirustasid eile Kongressi ees USA seadusandjaid moderniseerima USA derivatiivide seadusandlust, et püsida konkurentsis välisturgudega.

Seadusandluse muutmise eesmärgiks oleks dereguleerida USA futuuribörse (futuur on standardiseeritud tulevikutehing), andes võimaluse kaubelda ka üksikute aktsiate peale tehtud futuure. Praegu kaubeldakse börsidel aktsiatoodetest vaid aktsiaindeksifutuure.

Ühe põhjusena toodi välja üha kasvav tehingumahtude liikumine maksuvabadesse piirkondadesse, kus on liberaalsem tururegulatsioon.

Rahvusvahelise Arvelduspanga andmetel moodustas 1998. aastal ülevalolnud OTC derivatiivide kogumaht 80 000 000 000 000 dollarit.

Keskpanga juht ei rääkinud sõnagi USA majandussituatsioonist ega rahapoliitkast.

Reutersi põhjal

Autori kommentar:<i>Antud sõnavõtt oli hämmastav kuulduna konservatiivse USA Föderaalreservi juhi Alan Greenspani suust. Võimalik, et USA keskpank tahab oma kontrolli alla saada mujal maailmas toimuvaid tehinguid. USA finantsvahendajad on teinud sel teemal tugevat lobby, mistõttu tundub pigem tõenäoline, et kardetakse teiste finantskeskuste nagu näiteks Londoni konkurentsi, mitte niivõrd maksuvabade piirkondade osatähtsust, kust äri äratoomine otseselt mõjutab maksunduslikult negatiivselt pankade ja maaklerfirmade kasumeid. Ühendriikide riigikassa loodab ilmselt saada seeläbi ka täiendavat infot (ja makse) seni nende tegevushaardest väljaspool olnud tehingutest.</i>

Hetkel kuum