2. juuli 2000 kell 22:00

Kas Optiva uus tulek toob pangaturule konkurentsi tagasi?

Keskpank tegi hea tehingu, millele pani alguse tegelikult 1998. aasta pangakriisi ajal. Minu arvates tuleb neid otsuseid vaadata kompleksis, vaadata kogu pangasüsteemi arengut tervikuna, mitte ainult lõpptulemust ? Optiva müüki. Ma arvan, et pangandus ja majandus tervikuna on madalseisust välja tulnud. Optiva müügiga Sampo-Leonia kontsernile võib kaasneda uue aja n-ö süntees, st finants- ja kindlustussektori konsolideerumine, mis on viimaste aastate üks trende. Finantssektor muutub kirjumaks, kuid see võib anda uue sünergia, mis võimaldab ka Sampol Eesti turul tugevamalt läbi lüüa. Kindlasti on uue konkurendi tulek turule klientidele kasulik.

Kas keskpank tegi hea tehingu või mitte, ei tahaks kommenteerida ? see on nende ja Sampo Finance?i vaheline asi.Raske on öelda sedagi, kas keskpanga toonane otsus hoidis ära süsteemse kriisi, nagu nad väidavad, või mitte. Mis puudutab aga konkurentsi, siis minu hinnangul on Optiva ka eestlastest omanike ajal püsinud konkurentsis. Sampo tulek aga kindlasti parandab tema perspektiive. Tahaks uskuda, et ta hakkab siin põhiliselt Meritaga konkureerima. Klientide pärast on võitlus muidugi üleüldine, see sõltub teenuste ringist ja hindadest. Kuid ma ei usu, et see tooks teenuste hinnad alla ? pankade seisukohalt võiksid need isegi kõrgemad olla. Mulle tundub, et Optivale ei anna kuigivõrd eeliseid see, et tema suuromanik on kindlustus-ja finantskontsern, ka Hansapangal on kindlustusselts. Sampo ja Optiva peavad tugevalt investeerima jae- või elektroonilisse võrku, et pakkuda konkurentsi kahele suurele.

Panga puhul on eriti tähtis see, et kui tahad usaldusväärsust säilitada, peavad sul olema stabiilsed omanikud, kes on sinu arengust huvitatud. Mõnikord nõuab see lisavahendeid ja täiendavat kapitali, aga selge on see, et lisaraha panka panna olnuks keskpangal mõttetu. Arvan, et Sampol on suur huvi ja tema põhitrump on kindlustuse pool, mida teistel pole. Tulevikus integreeruvad finantsturud veel tugevamalt. Optiva ainus võimalus turgu juurde saada on lüüa nii teenuste hinna kui ka kvaliteediga. Suured on kruttinud hindu kõvasti üles. Varsti seda teha enam ei saa, kui Merita ja Optiva hakkavad tõsiselt turu hõivamise nimel tööd tegema. Kuna pangandus muutub järjest elektroonilisemaks, ei anna suur kontorivõrk enam mingit eelist, ning sel, kas omad kinnisvara või mitte, pole mingit tähtsust. Bilansimahtu saab kasvatada väikeste vahenditega, kui sul on tugev infotehnoloogia. Optival seda veel pole, ent Ühispanga näide ütleb, et aastaga on võimalik teha ses vallas tohutu hüpe.

Hetkel kuum