4. juuli 2000 kell 22:00

Pensionikindlustuse II sambast.

Eesti Ametiühngute Keskliit (EAKL) leiab, et kõigi jaoks vabatahtlikuna ei lahenda pensioni II sammas neid ülesandeid, mille pärast kogu reform ette võeti ? tagada igaühele pension, mis moodustaks vähemalt 40 tema palgast.

Ligi 70 töötajate palk on väiksem statistilisest keskmisest ? neil ei jää üle raha vabatahtlikuks kogumiseks. Noored ei mõtle kauge tuleviku peale, lisaks on neil muud kohustused ? õppelaen, eluasemelaen jne. Kui nad hakkavad pensioni koguma 45aastaselt, on kasutegur oluliselt väiksem.

Reform ei tekita riiklikus pensionisüsteemis puudujääki, ta vaid toob nähtavale puudujäägi, mis täna juba olemas on. Kui probleemi lahendamine lükatakse edasi, tuleb mõne aasta pärast naasta sama dilemma juurde: kas vähendada pensione või tõsta sotsiaalmaksu.

Hetkel kuum