19. juuli 2000 kell 7:51

Suured piimatööstused kaaluvad ühinemisi

Suuremad piimatöötlejad võivad piimaturul teravnenud konkurentsi tõttu lähitulevikus ühineda, kirjutab Postimees. Tööstuste juhid eile võimalike ühinemisläbirääkimiste pidamisi ümber ei lükanud.

Ülepaisutatud tootmisvõimsustest tingitud suurkahjumid on tööstused suutnud väiksemate või suuremate kaotustega üle elada, kuid juulist avanenud eurokvoodid tekitavad piimaturule uue surve. Suurenenud piimatoodete eksport Euroopa Liidu suunas on tõstmas nõudlust toorpiima järele ning esimest korda on Eesti lehmapidajad saamas võimu tööstuste üle.

Postimehe andmetel on mitmed suuremad piimatööstused pidanud esialgseid kõnelusi, uurides võimalikke ühinemisvariante. Võimalike ühinejatena on nimetatud Ühinenud Meiereide, Lacto ja Tallinna Piimatööstuse nime, kuid ei välistata ka teisi võimalusi. Spetsialistide hinnangul ei suuda kõik 41 piimatöötlejat tiheda konkurentsi ja piimanappuse tõttu ellu jääda.

Ühinenud Meiereide juhatuse esimehe Rudolf Kuldkepi sõnul on tööstused liitumisega hiljaks jäänud, sest kui seda oleks tehtud juba mõne aasta eest, oleks sellega hulk raha säästetud.

Hetkel kuum