Kristel Raesaar • 25. juuli 2000 kell 9:31

Toompea meeleavaldajad meenutasid fosforiidisõja aega

Opositsioonierakondade eestvõttel avaldasid täna Tallinnas Toompea loosi ees meelt sajad lippe ja plakateid kandnud inimesed, kes protestisid Narva elektrijaamade erastamise vastu USA firmale NRG Energy.

Keskerakonna, rahvaliidu, ühinenud rahvapartei ja kristliku rahvapartei kulutused ürituse ohtrale reklaamile meediakanalites tasusid ennast ära, sest meeleavaldajad kogunesid Toompeale vihmasest ja tuulisest ilmast hoolimata.

Plakateid teemal ?Rahvas ei ole müüdav? ja ?Nõuame referendumit? kandsid põhiliselt kesk- ja vanemaealised inimesed. Oli siiski ka noori, kellest enamik esindas keskerakonda. Kokkutulnud üritati viia tosina aasta taguse fosforiidisõja ja laulva revolutsiooni lainele valjuhääldist kõlasid lauludega nagu näiteks ?Ei ole üksi ükski maa?.

Miitingul esinenud karismaatiline keskerakonna liider Edgar Savisaar hõikus hüüdlauseid, näiteks ?Kas tahame Eesti rahvale kindlustunnet homse päeva suhtes??, millele kokkutulnud vastasid ühisjaaga.

?Valitsus teeb meie selja taga tehingu, aga maksmise au tahab meile jätta,? väitis oma sõnavõtus rahvaliidu esindaja Villu Reiljan. Miitingu lõpus luges teine rahvaliitlane Janno Reiljan ette miitinguliste pöördumise valitsuse, riigikogu ja rahva poole, milles nõuti taas rahvahääletust Narva elektrijaamade erastamise küsimuses.

Edgar Savisaar kutsus miitingulisi uuesti meelt avaldama 7. augustil ja sealt edasi seni, kuni ?rahva häält kuulda võetakse?.

Koalitsioonipoliitikud miitingul ei osalenud. Samuti ignoreerisid nad täna toimuma pidanud elektrijaamade erastamiseteemalist riigikogu erakorralist istungit, mistõttu see jäi ära.

Hetkel kuum