27. juuli 2000 kell 22:00

Äripäev Online -- Kas on õige aeg osta Hansapanga aktsiat?

Hansapanga II kvartali majandustulemused on nüüd avaldatud. Esmapilgul päris head! Et kas siis nüüd tuleb kiiresti tormata aktsiaid ostma? Oma isikliku säästuplaani viljelejatel oleks tasunud ilmselt ost juba enne tänast ära teha. Hansapanga aktsia tõusu on mõnda aega prognoositud ja tugevad majandustulemused võivad seda hetke, mil hind tõesti liikuma hakkab, lähemale tuua.

Paistab siiski, et lühikese vaatega investorid (spekulandid) kohe ostma ei tormanud. Tegelikult on see mõistetav, sest midagi väga üllatavat tulemustes ei olnud. Pikas perspektiivis on Hansapanga aktsia aga kindlasti hea ost, sest pank kasvab kiiresti, nii varade mahu kui ka tulude osas ja tuleviku seisukohast on see väga tähtis. Kas keegi julgeb prognoosida, millal aktsia hind ülespoole liikuma hakkab? Ise arvan, et ehk lähinädalatel pööre toimub.

Hansapanga aktsia tundub odav olevat. Hansapanga grupi viimase nelja kvartali kasum kasvas esmakordselt üle miljardi krooni (1,039 mld krooni), mis tõi P/E suhte (aktsia hind/kasum aktsia kohta) 10,3-lt 9,4-le.

Kui ikka kõik millessegi väga usuvad, siis nii läheb, andku Äripäev aga hagu. Aeg oleks promokampaaniate abil välisinvestorite raha meelitada Tallinna väärtpaberibörsile või laiemalt Balti turule. Viimasel juhul on karta, et enam investeeritakse Lätti-Leetu, kus tõusupotentsiaal kõrgem.

Tõepoolest Läti-Leedu tõusupotentsiaal on suurem, kuid seal on risk veel suurem kui teenimisvõimalus. Aktsiate likviidsus on seal ikka kordades väiksem kui Eestis.

Hansapanga aktsia hind on suhteliselt suure käibe juures pidevalt ja vaikselt allapoole liikunud. Seda vaatamata päris-, pool- ja muiduanalüütikute pidevale veendumusele vastupidise protsessi koheses alguses. Kuna aktsia ostjatele leidub alati müüja (muidugi ka vastupidi), siis on kuri kahtlus, et mängus on suurem müüja. Kas see on mõni Hansapanga asutajatest, Marcel Vihmann, Swedpank või keegi teine, jääb ainult oletada.

Ei taha pahatahtlik olla, aga jutud "odavatest aktsiatest" hakkavad juba nalja tegema. Kui aktsiad on odavad, siis reeglina neid ostetakse, kui neid ei osteta, siis mis laseb kellelgi väita, et nad on odavad? Ja palun ärge lugege neid P/E-sid ette, see on liialt staatiline näitaja.

Hetkel kuum