Ülo Toomsalu • 1. august 2000 kell 8:03

Kaitsepolitsei hakkab tegema tippametnike lauskontrolli

Kaitsepolitsei koostatud eelnõu kohaselt saavad kapo töötajad õiguse kontrollida kümmekonna riigi tippametniku kandidaatide minevikku ja sidemeid, et välistada sobimatu inimese tõusmine vastutavale ametikohale, kirjutab Eesti Päevaleht.

Julgeolekukontrolli peavad eelnõu järgi enne ametisse nimetamist läbima riigikontrolöri, õiguskantsleri, kaitseväe juhataja, Eesti Panga presidendi ning Eesti Panga nõukogu esimehe ja liikmete kandidaadid.

Kõrgele ametikohale kandideerija eelneva lauskontrolli seadustamise soov haakub Eesti Panga presidendiks kandideerinud Vello Venseli juhtumiga. Kevadel president Lennart Meri poolt juba ametisse kinnitatud Vensel loobus ootamatult panga presidendi kohast. Selle ühe võimaliku põhjusena nimetas Eesti Päevaleht Venseli väidetavaid sidemeid KGBga. Etteheited kõlasid ka kaitsepolitsei aadressil, kes võis jääda hiljaks Venseli tausta uurimisega.

Kaitsepolitsei komissaride koostatud eelnõu järgi võib ühe isiku kontroll kesta kuni kolm kuud, mille käigus on kapol õigus koguda riigijuhi kandidaadi kohta teavet eraisikutelt, firmadelt ja riigiasutustelt ning muudelt organisatsioonidelt.

'Julgeolekukontrolli läbiviimise eesmärgiks on riigisaladuse kaitse tagamine,' ütles kaitsepolitsei pressiesindaja Meelis Ratassepp.

Ratassepa kinnitusel ei hakata kindlasti pealt kuulama kellegi telefonikõnesid ega kedagi varjatult jälgima. Taolised erandtoimingud on lubatud vaid esimese ja teise astme kuritegude ning kohtuniku loa korral, selgitas ta.

Hetkel kuum