24. august 2000 kell 22:00

Kas väärtpaberitulu tuleks vabastada tulumaksust?

Minu arvamus on natuke teistsugune ? intressid võiksid olla maksustatud diferentseeritult. Teatava summani, näiteks analoogiliselt tulumaksuvaba miinimumiga 1000 krooni, võiks olla maksustamata, mis üle selle, see maksustada 26ga. Kui me ikka asja lõpuni mõtleme, siis kas suured hoiused peavad olema maksuvabad, kas inimene peab ikka rantjeena elama. Vaieldav asi muidugi, aga mina arvan, et ei pea, ja seepärast ei ole põhjust vabastada ka teisi investeerimisinstrumente maksust.

Üksikisikuna oleks loomulikult alati hea meel, kui makse tuleks hästi vähe maksta, aga küsimus on selles, mis on reaalsus, kas see on võimalik. Isiklikult ma ei arva, et üks liik investeeringuid peaks olema eelisseisundis. Tõenäoliselt tullakse ka intresside maksustamise juurde varem või hiljem tagasi, praegu lükati küsimus lihtsalt edasi, võib arvata, et pigem maksustatakse intressid ? ma kardan, et vastupidist oleks liiga hea oodata.

Peaks olema tõesti kõik investeerimisobjektid maksustatud ühtemoodi ja maksuvabastus oleks igati mõistlik, aga mul on küll kahtlus, et see ei leia avalikkuses toetus. Investeerijad on keskmisest jõukamad inimesed ning kui sellise ettepanekuga välja tulla, et siis süüdistusi stiilis ?võitlete siin muudkui pankurite ja rikaste huvide eest? tuleb väga palju. Väga raske oleks seda ellu viia. Intresside maksustamine samaviisi teiste instrumentidega tuleks kõne alla, kuid kardan, et see oleks samm maksukoormuse suurendamise poole. Intressid võiksid jääda null protsendile ja investeeringud nii maksuvabaks, kui see on poliitiliselt talutav.

Seda võiks pooldada. Eesti võlakirjaturg pole eraisikute poole pealt mitte kuhugi arenenud ja see puhuks turule elu sisse. Praegu on kogu bisnis suunatud läbi panga ? eraisik paigutab oma raha kõigepealt panka, kuna intressidele kehtib nullmaksumäär, ja pank on nüüd see, kes annab selle raha laenulepingutega ettevõtlusele. Kogu maailmas aga teevad suuremad-tublimad ettevõtted ise võlakirjaemissioone ja kaasavad kodumajapidamiste raha.

Hoiuste intresside tulumaksustamata jätmine on poliitiline käik, võib öelda ka, et see oli pankade lobi. Ilmselt on õige, et kõik tulu maksustatakse võrdsel määral, ehk siis 26ga. Nullmäära kehtestades jõuame selleni, mis kõik veel võiks maksust vabastada. Näiteks ostan täna maja ja müün pärast kallimalt maha ? miks peaks sellelt maksu maksma, aga siis mitte, kui ostan täna Hansapanga aktsiaid ühe ja müün homme teise hinnaga.

Hetkel kuum