Ülo Toomsalu • 25. august 2000 kell 6:31

Euroseadus ohustab Eestit bensiini hinna tõusuga

Õlifirmad kogunevad järgmisel nädalal arutama, kuidas vastata valitsuses teisipäeval heaks kiidetud seaduseelnõule, mis kavandab luua riigile 90päevase vedelkütuste varu ja põhjustab bensiini hinna tõusu 11-12 kroonini, kirjutab Postimees. Varu tuleb luua Euroopa Liidu direktiivide täitmiseks. Ärevusse sattunud kohalikud kütusefirmad ei tee saladust, et ei kavatse varu loomise kulusid ise kinni maksta ning seaduse eest tasuda tuleb hinnatõusu kaudu tarbijail. Avalikust protestist õlifirmad seni hoiduvad, kuid ei välista samas, et olenevalt varuseaduse lõpliku versiooni sisust võib bensiini hind tõusta selle tagajärjel mõnikümmend senti või isegi üks kroon liitrilt. Selle teostumine tähendaks praeguste riigimaksude ja kütuse maailmaturuhindade puhul 95-bensiini hinna kasvamist ligi 11 kroonini liitrilt ja oktaanarvuga 98 bensiinile hinda 12 krooni läheduses, mis ei ähvarda siiski enne aastavahetust. Majandusministeeriumi riigireservi talituse juhataja Veera Kirsipuu sõnul pole eelnõu koostanud ministeerium ise teinud prognoosi, kui palju seaduse rakendamine kütusehinnale juurde lisab. 'Kui kütusefirmad miinimumvaru seadusele viidates hindu tõstma peaksid, on tegu pigem hinnatõusule ettekäände otsimise kui tegeliku põhjusega,' ütles Kirsipuu.

Hetkel kuum