Ülo Toomsalu • 25. august 2000 kell 6:24

Saaremaale ainulaadne ala seente kaitseks

Saaremaal asuv Pihtla vald võib Kaali meteoriidikaatri kõrvale saada teisegi rahvusvahelise tähtsusega loodusobjekti, kui teostub looduskaitsjate soov rajada seenekaitseala, milliseid seni on maailmas vaid kaks, kirjutab Eesti Päevaleht. Saaremaale üliharuldaste seeneliikide kaitseala loomise eestvedaja, zooloogia ja botaanika instituudi vanemteadur Erast Parmasto lausus, et Liiva-Putlasse plaanitav kaitseala jääb Kaali kraatrist viie kilomeetri kaugusele ja hõlmab umbes 20 hektari suurust maa-ala. 'Ütleksin, et seal on Euroopa mastaabis haruldaste seente kõige suurem koondumiskoht,' sõnas Parmasto. 'Selliste rohkete harulduste kontsentratsioon kitsal alal on ainulaadne mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas. Oleme asjaomaste isikute ja asutustega kokku leppinud, et hoolimata sellest, millal Riigi Teatajas kaitseala loomise kohta teade ilmub, jälgitakse, et tulevasel kaitsealal raiet ei tehtaks.' Kavandatava kaitseala piiridesse jääb palju kaitsealuseid seeni, neli Eesti Punase Raamatu liiki ning terves Põhja- Euroopas äärmiselt haruldane seen, lilla põdramokk. Pihtla vallavanem Tõnu Hütt ütles, et vallaga pole seni loodava kaitseala asjus ühendust võetud.

Hetkel kuum