Ülo Toomsalu • 25. august 2000 kell 6:30

Sportlaste õpikohtade täitmine Tartu Ülikoolis kruvib pingeid

Tartu Ülikooli vastuvõtukomisjon tõrjub etteheiteid, nagu oleks viie sportlase valimisel, kelle õppemaksu tasub ülikool, arvestatud pigem üliõpilaskandidaatide päritolu kui nende sportlikke saavutusi, kirjutab Postimees. Kõige suuremaid kahtlusi on tekitanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professori ja endise justiitsministri Paul Varuli tütre Rica Varuli väljavalimine 150 kandidaadi seast. Rica Varuli võimlemisõpetaja Hugo Treffneri Gümnaasiumis Anneli Saarva hinnangul ei ole Rica Varul sportlane, kes võiks õppida tippsportlase kohal. 'Ta pole individuaalsportlane, tema mastaap pole see. Nii kõrgele ta ikka ei püri,' sõnas õpetaja. Rica Varul on tulnud sport-aeroobika rühma koosseisus Eesti meistriks. 'Rica Varul on juba osalenud Tartu Ülikooli rühma koosseisus,' rääkis valikukomisjoni juhtinud Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna dekaan Vahur Ööpik. 'Igal inimesel seal rühmas on üsna kandev roll. Me ei arutanud poole sõnagagi kellegi päritolu. Alles hiljem sain teada, et ta on Paul Varuli tütar.' Lisaks ettevõttemajandust õppida soovivale Rica Varulile pääsesid Tartu Ülikooli kulul nn spordikohtadele vehklemises juunioride maailmameistriks tulnud Olga Aleksejeva, mitmekordne Eesti rannavolle meister Kaarel Kais, Eesti 200 meetri siserekordi omanik Maidu Laht ning judoka Rasmus Toompere, kelle isa Rait Toompere oli mõne aasta eest Tartu abilinnapea.

Hetkel kuum