Ülo Toomsalu • 30. august 2000 kell 6:04

Eesti sulgeb neli väikest sünnitusmaja

Eesti nelja kohaliku haigla sünnitusosakonnad lõpetavad töö ja Tallinn saab juurde veel ühe sünnitusmaja, kui teostub Eesti Naistearstide Seltsi (ENS) presidendi Ivo Saarma koostatud eriala arenguprojekt, kirjutab Postimees. Möödunud reedel ENSis arutusel olnud projekt näeb ette Põlva, Jõgeva, Rapla ja Keila haigla sünnitusosakonna sulgemise ja Mustamäe haiglas sünnitusosakonna avamise. Sünnitusosakonna alakoormuse tõttu peaksid Põlva naised sünnitama edaspidi Võru või Tartu haiglas, Jõgeva naised Tartus või Paides, Rapla omad Tallinnas või Paides ning Keila omad Tallinnas. 'Naiste jaoks on see kindlasti probleem, samuti kasvab kiirabi koormus,' ütles üks Põlva haigla ämmaemand. 'Meil on maakonnas ainult kolm kiirabiautot, need ei kannata seda koormust välja. Näiteks Värskast Tartusse on 100 kilomeetrit.' Sünnitusabi töökoormuse seesugusel planeerimisel on Saarma lähtunud rootslaste koostatud Eesti haiglate arengukavast aastani 2015. Selle järgi peavad Mustamäe regionaalhaiglas olema kõik osakonnad, ka günekoloogia- ja sünnitusosakond.

Hetkel kuum