1. september 2000 kell 10:48

Äripäev: 8 protsendiline majanduskasv on reaalne

Reedel avalikustas statistikaamet II kvartali esialgse majanduskasvu: +7,5% võrreldes eelmise aastaga. See on hea number, kui kõrvutada tulemust analüütikute kaunis pessimistlike ennustustega. Kindlasti pole see aga Eesti võimete piir. Majanduses toimunud positiivsete nihete valguses tõstab Äripäev oma majanduskasvu aastaprognoosi kuuelt protsendilt kaheksale.

Et esimese kvartali majanduskasv oli 5,2%, siis nõuab 8protsendiline summaarne kasv kahelt ülejäänud kvartalilt 9,5% suurust tõusu. Arvame, et selles pole midagi ületamatut.

Eesti majandusest on tulnud palju positiivseid signaale. Eksport suurenes I p.a tervelt 48,7%; suurenes ka import, kuid protsentuaalselt vähem. Tööstustoodangu müük suurenes 7 kuuga 11,4%, ehitusturg II kvartalis 6%. Keskmine palk ületas II kvartalis 5000 krooni piiri, aastane kasv 10,5%.

Suur kasv on aset leidnud kaubanduses, toitlustuses, hotellinduses; osalt kindlasti turistide suurest voolust tingitult, aga seda parem. Vähenenud on tööpuudus, ent tööpuuduse tase on täna siiski kõrge.

Eelarve täitub paremini kui eelmisel aastal, riigi tasandil on suudetud hoiduda kergema vastupanu teest ehk maksukoormuse suurendamisest.

Ettevõtte tulumaksuvabastus on ilmselt hakanud oma eesmärki täitma - majandus elavneb kiiresti. Resümee: praktiliselt puudub siseriiklik näitaja, mis oleks lähiminevikus halvenenud.

Juhtkirja täielik tekst ilmub esmaspäevases Äripäevas

Hetkel kuum