7. september 2000 kell 22:00

Kas käibemaksu tõstmine on õige?

Tööandjad on igasuguste maksude tõstmise vastu, see on meie põhimõtteline hoiak. Ma arvan, et siin peab valitsus pigem tähelepanu pöörama kõikide maksude kokkukorjamisele, muretsema selle eest, et kõik maksaksid kohusetundlikult oma makse. Riigi haldussuutlikkust tuleb paranda ? see oleks reserv, kust võiks tekitada rahasummad, mida hiljem kasutada sotsiaalsuunitlusega.

Pealtnäha on see Mõõdukatel justkui positiivselt mõeldud, riigi hüvanguks jne, aga kui selle tõttu iga inimese maksukoorem tõuseb, siis seda mõtet kiita ei saa. Pigem päästaks praeguse maksukogumissüsteemi kvaliteetsemaks tegemine, lihtsalt mingite kohustuste suurendamine ilma kontolli ja korralikult toimiva maksuametita on kahtlane, populistlik.

Muidugi mitte. Mina sest käibemaksu tõstmisest küll aru ei saa ? see ei tähenda firmadele midagi, see on lõpptarbija maks. Mind paneb imestama, et Mõõdukad ? ma pean neid natuke sotsialistideks ? iga kodaniku taskusse lähevad ja siis selle raha sotsiaaltoetusteks maksavad. Kus siin see loogika on ? võetakse ära ka nende taskust, kellele toetust makstakse. Ma saaks veel aru, kui minusuguste või näiteks ajakirjanike käest tahetaks võtta. Maksupetturid muidugi rõõmustavad ? nemad saavad rohkem raha.

Väga halb mõte, sest kes maksab käibemaksu tõusu kinni ? lõpptarbija maksab, meie kõik. Minu arvates ei kannata meie ühiskond praegu maksude tõstmist välja. Jälle oleme samas tagasi ? kus on riigiaparaadi kulude kärpimise reform jne, jne. Lahendused on palju kordi välja öeldud.

Mitte mingil juhul, see üks-kaks protsenti teeb inimeste elu samavõrra kallimaks ? see käib ju kõikide eluks vajalike kaupade kohta. Kui nad tõesti muudmoodi raha ei leia, taastagu endine olukord ja pangu kapitalistidele taas maks peale. Milleks oli siis vaja ettevõtted maksust vabastada, kui rahaga välja ei tule. Aga esmalt leidku Kallas üles see 10 miljonit dollarit ja kah raha missugune.

Pigem peaks mõne kauba puhul käibemaks olema väiksem, näiteks õpikud võiksid olla maksustatud nullmääraga.

Hetkel kuum