10. september 2000 kell 22:00

Kas tugev USA dollar on Eesti majandusele kasulik?

Kallinev dollar mõjutab tugevalt iga riigi majandust. Paljude importkaupade puhul on hinnad dollarites. Eelkõige mõjutab see kütust ja arvutikomponente, mida Eestisse sisse tuuakse.

Ekspordi puhul on dollarites puuvilla ja tekstiili hinnad, samuti arveldatakse dollarites laevanduses ja merenduses ning sadamates. Neile valdkondadele mõjub dollari tõus hästi. Investeerimispangandust dollari tõus ei mõjuta. Kuigi, jah, ka meil on mõned lepingud dollarites fikseeritud. (ÄP Online, 07.09)

Aasta algul pidas ekspordiagentuur firmade 15protsendilist ekspordi kasvuprognoosi selleks aastaks liiga optimistlikuks, praegu ei paista see enam võimatu.

Agentuur ootab, et dollar jääks püsima vähemalt samale tasemele, kui tõus lõppeb. See tähendab head majanduskeskkonda neile, kes arveldavad dollarites. Kasum on suurem ja nii avaneb võimalus rohkem investeerida. (EPL, 08.09)

USA dollari järjepidev tõus suurendab Venemaa eksporti teenindavate Eesti transiidiettevõtete tulusid, kes on tänavu esimese kaheksa kuuga suurendanud kauba töötlemise mahtusid viiendiku võrra. Eesti operaatorfirmad võidavad dollari ja euro kursivahest, sest transiidiäris arveldatakse dollaritega, kuid samal ajal tehakse Eestis opereerimiskulutused eurost lähtuvalt.

Vene eksportööridele on dollari seis kasulik, mis mõjutab ka Eesti transiidiettevõtteid. (ÄP, 08.09)

Eestil on tänu dollari tõusule väga head väljavaated. Pangandust dollari kerkimine oluliselt ei mõjuta. Küll paisutab see Hansapanga tütarpankade bilansse kroonides, kuna Läti ja Leedu valuutad on seotud dollariga. Võrreldes Leedu ja Lätiga on Eesti majandus selgelt eelistatumas positsioonis.

Kolme pisikese Balti riigi majandused saavad kasvada ainult ekspordi arvel, siis soodustab tugev dollar Eesti eksporti. Leedu litt on aga otse seotud dollari külge ja Leedu eksporti tugev dollar ei soosi. Samuti moodustab dollar 40 Läti latti tagavast valuutakorvist. Nõrga euro tõttu tõstab Euroopa Keskpank euro intresse ja intressitõus võib avaldada majandusele suuremat mõju. Samas, hiljutine 0,25 intressitõus ei tähenda Eesti majandusele veel midagi, samuti elaks Eesti majandus üle veel kaks sellist tõusu. Edasi aga muutub risk Eestisse raha laenata juba liiga suureks ja mõttekam on raha Eestist välja investeerida. (ÄP Online, 07.09)

Hetkel kuum