12. september 2000 kell 13:16

Äripäev toetab füüsilise isiku tulumaksu avalikustamist

Iga füüsilise isiku makstud tulumaksusumma peab olema avalik. Mõõdukate erakond on sedakorda välja tulnud positiivse ettepanekuga, kirjutab Äripäev oma homme ilmuvas juhtkirjas.

Edukalt tegutsev ettevõte, hea palk või õnnestunud investeering on tõepoolest inimese isiklikud asjad, millega pole avalikkusel asja. Kuid tuludelt riigimaksude tasumine ei ole kaugeltki inimese eraasi, veel vähem vabatahtlik algatus, vaid see puudutab tervet ühiskonda. Sestap olgu aasta jooksul makstud tulumaksusumma ka avalik ? ühiskonna läbipaistvuse huvides.

Vastuväitena võimaldaks tulumaksusumma justkui välja arvutada tulu enda, ja näiteks erasektori palkade konfidentsiaalsus kaotaks mõtte. Päris nii lihtne see tagasiarvutus siiski pole. Tuludeklaratsioonis on sätestatud üsna palju mahaarvamisi ? eluasemelaenu intressid, enda ja ülalpeetavate koolituskulud, Eestis registreeritud ettevõtete dividendid, ka alimendid ? nii et teenitud tulude privaatsus säilub. Ausal maksumaksjal pole samuti tarvis tunda piinlikkust, kui tema tulumaks viitaks justkui liigväikestele sissetulekutele. Mahaarvamised maksustatavast tulust on endiselt privaatsed. Küll aga avaldab kahtlaselt väike tulumaks sotsiaalset survet nii mõnelegi nn suurärimehele, kelle sisu ja vorm satuvad teravasse, et mitte öelda antagonistlikku, vastuollu.

Tõsiselt ei saa võtta ka vastuväidet, nagu langeksid nüüd suured ja ausad maksumaksjad kuritegeliku seire ohvriks. Kuritegelik element saab kinni võtta ikkagi maksupettusest, mitte aga laitmatust reputatsioonist. Avalikud on igat sorti võlgnike nimekirjad, kirjutab Äripäev oma juhtkirjas.

Hetkel kuum