14. september 2000 kell 22:00

Kas uue seaduse järgimine valmistaks teile raskusi?

Tollipostid töötavad aasta läbi, puhkepäevad ja riigipühad kaasa arvatud, aga uue seaduse täitmine meile raskusi ei valmista ? meil on vahetustega töö, on neli vahetust, üks vahetus kestab 12 tundi. Ning vahetustega töö puhul tuleb üle ettenähtud tööaja töötatud aeg kompenseerida vaba- või puhkeajaga. Nädala piires ei suudeta seda reguleerida, kuu aja lõikes aga küll ? tööaja pikkus ei ületa kuus ette nähtud töötunde.

Praegu on TAKi töötajate tööpäev nii pikk, nagu seaduses on ette nähtud, sh bussijuhtidel mitte üle 12 tunni. Kohakaasluse mõiste kaotamine meie ettevõttele probleeme ei tekita, sest kohakaaslasi meil enam praktiliselt polegi. Ma arvan, et töö- ja puhkeaega tuleb aga kindlasti seadusega piiritleda, eriti oluline on see bussijuhtidel puhul, sest neil on vajalik kõrgendatud tähelepanu. Autobussikoondisele ei valmista uue seaduse täitmine raskusi ning ma arvan, et see seadus hakkab toimima kindlasti ka terves riigis, kui töökaitseinspektsiooni poolt on tagatud tõhus järelevalve kõigi ettevõtete üle.

Raskeks läheb, sest autojuhi tööpäev on nagu kummipael ? kord venib pikaks, teinekord, kui tööd pole, on jälle imelühikene. Selle ala tööaeg on väga halvasti reguleeritav, väga paljud asjad ei sõltu üldse autojuhist. Nädalas 48 tunniga ajal, kui firmal tööd jagub, ilmselt välja ei tule. Kui töö- ja puhkeaja tasakaalu saaks sättida aasta lõikes, siis ehk ei läheks firmad ka uue seadusega pahuksisse. Igal juhul erineb uues eelnõus sätestatu neist eeskirjadest, mille järgi oleme töötanud 1998. aastal. Näiteks lubavad need päevas 10 tundi töötada.

Radioloogiateenistuses on tööpäev seoses kiirgusega lühendatud, kuus tundi pikk. Aga üldiselt töötavad arstid ja õed pooleteise koormusega, nii et uus seadus toob meie jaoks kaasa olulise kitsenduse ? üle 1,0 ei lubata töötada, samas ei ole meil väljaõppinud personali nii palju võtta, et kõik tunnid ära katta. Seda on praegu raske öelda, kuidas me selle probleemi lahendame. Kui koormust tuleb vähendada, siis tuleb nähtavasti ka tööaega lühendada, rõntgenikabinetid siis lihtsalt ei ole enam nii pikalt lahti kui praegu.

Eestis on vastu võetud palju seadusi, mida on võimatu täita, üks neist on kõnealune dokument. Kindlasti on need unifitseeritud mingite Euroopa nõudmistega, aga reaalsus on teine. Kui on ikka tegemist areneva ühiskonnaga ja meil on vaja seitsmepenikoormasammudega Ameerikale järele jõuda, siis me ei saa seada piiranguid, mis ei lase inimestel töötada. Nii ei jõua me ka Hiinale järele.

Hetkel kuum