20. september 2000 kell 22:00

Eile Hansa, täna Swedi, homme Merita klient?

Rootsi majanduslehe Dagens Industri andmeil võivad ühineda kaks siinmailgi hästi tuntud Skandinaavia panka, MeritaNordbanken ja Swedbank.

Äripäeva hinnangul oleks MeritaNordbankeni ja Swedbanki liit Eesti jaoks hea.

Toimetus suhtub Rootsi ajakirjanduses levitatud informatsiooni kui ühte võimalikku stsenaariumi, sest see on juba neljas kord lühikese aja jooksul, mil räägitakse kahe Skandinaavia panga ühinemisest.

Seni on jutt käinud peamiselt Hansapanga üle võtnud Swedbanki ja praegu Ühispanga 100 aktsiate ostmisega tegeleva Skandinaviska Enskilda Bankeni (SEB) liidust.

Rootsi analüütikud on arvamusel, et kõige enam võidaksid omavahelisest ühinemisest hoopis SEB ja Merita, kel on palju kattuvaid funktsioone ning sarnane ärikultuur. (Sama loogika järgi pidanuks Hansapanga omanik olema SEB, aga Swedbank oli lihtsalt kiirem.)

SEBi ja Merita liit sünniks raskelt ? tekiks küsimus, kes on liitja, kes liidetav. Swedbanki ja Merita puhul on see selgem ? esimese turuväärtust hinnatakse 70, teisel 190 mld Rootsi kroonile ?, kuid sugugi mitte lihtsam: Swedbanki juhtkond töötab liitmiskavadele vastu.

Kui Merita ostab üles Swedbanki, tekib Läänemere regioonis tugev finantsasutus. Merita on viimasel ajal sihikindlalt laiendanud oma tegevust Põhjalas: lõpule on jõudnud Taani Unibanki ülevõtmine, teoks paistab saavat Norra Kreditkasseni ost. Rootsis plaanib ta suurendada turuosa 40ni, Eesti puhul oli seni jutt veerandist. Tekib aga küsimus, kas Merital on lähiajal jõudu kõik oma plaanid ellu viia.

Swedbanki ja Merita ühinemisel saaks Hansapank suurema edumaa Ühispanga ees. Võistlus paraku väheneks, sest turult kaoks üks hea tegija: pole ju Merital mõtet säilitada siin nii filiaali kui ka panka, samas just Merita suudaks Ühispanga kõrval Hansapangale tõsist konkurentsi pakkuda.

Õigupoolest ei ole Eesti klientidele väga suurt vahet ses, kes neljast skandinaavlasest omavahel ühinevad: võitlus käib turu, s.o klientide pärast ning uued omanikud kliente ripakile ei jäta.

Ühinemise või ülevõtmise tagajärjel tekkiv rahaasutus on liidetavatest suurem ja tugevam ning järjest väiksemaks jääb võimalus, et meid teenindav pank ühel heal päeval lihtsalt enam ei eksisteeri ning meile jääb oma rahast kätte vaid mõnikümmend tuhat krooni valurahaks. Merital on siiski eeliseid konkurentide ees, eeskätt tema edumeelsus ? teda võib pidada internetipanganduse lipulaevaks.

Eile olime Hansapanga kliendid, täna on selle panga suuromanik Swedbank, homme võib-olla MeritaNord-banken, ülehomme aga juba keegi kolmas. Pankade ühinemine on sama normaalne nähtus nagu mis tahes ettevõtete liitumine. Ja niisama rahulikult tuleb ka sellesse suhtuda.

Hetkel kuum