Allan Soon • 21. september 2000 kell 9:29

Geeniinfo varsti CD-l

Inimgenoomi uurimisega on praktilise meditsiini seisukohalt pandud alus uuele ajastule, ütles Tartus toimuval geenikonverentsil 'Geenid, rahvus, raha' USA Mercki Genoomiuuringute instituudi president C. Thomas Caskey.

Geeniuuringute peamine eesmärk on haiguste ennetamine. Uuringud on väga aeganõudvad, sest ligi 100 000 inimgeenist tuleb välja sõeluda 10 000 farmaatsiatööstusele huvipakkuvat geeni. Esimesi ravimeid, mille väljatöötamisel on kasutatud geeniuuringute tulemusi, võib turule oodata 2005-2010 aastal. Uue põlvkonna ravimid on loodetavalt väiksemate kõrvalmõjudega ja seega inimesele ohutumad.

Rootsi firma Gyros Microlabs esindaja Rolf Ehrnström ennustas, et 1-1,5 aasta pärast on võimalik pärast tilga vere andmist polikliinikus salvestada kogu geeni ja rakuinfo CD-le ja seejärel seda analüüsida. Selline meetod võimaldab kiiremini ja täpsemalt panna diagnoosi ja määrata ravi.

Uudise vahendas Väinu Rozental.

Hetkel kuum