Ülo Toomsalu • 21. september 2000 kell 6:20

Kahjumihirmus bussifirmad sulevad liine ja tõstavad hindu

Eesti maakonnaliine teenindavad bussifirmad ei suuda enam kütuse hinna drastilist kasvu turjal kanda ning plaanivad hiljemalt tuleva aasta algusest tõsta pileti hinda viiendiku võrra, Harjumaa Liinid vähendab aga ka reiside arvu, kirjutab Postimees.

Kütusehindade jätkuv tõus on viinud kahjumisse kõik suuremad Eesti maakonnasiseste liinidega tegelevad bussifirmad. Võrreldes eelmise aasta sügisega on kütusehinnad kerkinud bussifirmadele 40-50 protsenti, samal ajal väheneb aga kohalikele liinidele määratud dotatsioon.

Tänavu toetab riik kohalikke liine 126 miljoni krooniga, tuleva aasta eelarveprojektis on toetus aga vähenenud veel viie miljoni krooni võrra.

Harjumaa Liinide juhataja Toomas Saagi sõnul ei päästa ettevõtet kütuse drastilise kallinemise taustal pelgalt pileti hinna kergitamine. 'Me peame minema nii pileti hinna tõstmise kui ka liinide sulgemise teed,' ütles ta.

Harjumaa Liinid tõstab juba 1. oktoobrist kümnendiku võrra kuupiletite hinda. Kui kütusehinnad ei vähene, siis kasvatab bussiettevõte Saagi sõnul veel tänavu lisaks piletihindasid 20 protsenti.

Pärnu ATP kommertsdirektori Andrus Kärpuki kinnitusel jääb bussifirmale praegustes oludes üle valida kas liinide arvu vähendamise või piletihinna tõstmise vahel. 'Massilist liinide sulgemist ei saa olla, inimesed peavad saama sõita ja liinide taastamine on palju kulukam kui nende kahjumiga teenindamine mingi aja jooksul,' ütles Kärpuk.

Pärnu ATP tõstis maakonnasiseste liinide piletihinda kümnendiku võrra tänavu märtsis, lähipäevil teeb ettevõte Kärpuki kinnitusel maavanemale ettepaneku kasvatada pileti hinda oktoobrist 20 protsenti.

Hetkel kuum