Allan Soon • 21. september 2000 kell 7:50

Mõõdukad: opositsioon blokeerib jätkuvalt maaelu arengut

Riigikogus katkes eile maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse teine lugemine. Rahvaerakonna Mõõdukad saadikurühm väljendab sellega seoses oma sügavat muret.

Riigikogu maaelukomisjoni liikme mõõdukas Rainis Ruusamäe sõnul on väga kummaline ja kahetsusväärne, et end maapoliitikuks tituleerivad Riigikogu saadikud blokeerivad juba pikemat aega maaelu arengule eluliselt vajaliku seaduse vastuvõtmist.

Opositsioon tõstatab täiesti teadlikult seaduse blokeerimise ettekäändeks probleeme, mida nad ise võimul olles iialgi ei lahendaks. 'Ka põllumees vajab korras teid ja arstiabi, tema lähedased pensione ja sotsiaaltoetusi, tema lapsed kooliharidust. Kõike seda, mille tagamine on ülesandeks tehtud riigile,' ütles Ruusamäe.

Opositsioonipoliitikud pole suutnud seaduse menetlemise käigus teha ühtki konstruktiivset ettepanekut selle kohta, kust kohast leitakse see astronoomiline summa, kuni 1,8% SKPst ehk umbes 1,44 miljardit krooni aastas, mida opositsioon nii maaelukomisjonis kui Riigikogu kõnepuldis esinedes nõuab.

'Talunikuna pole mul midagi selle vastu, kui riik sellised summad eraldab. Reaalsus aga ütleb, et nii palju raha pole teistest valdkondadest praegu võimalik ära tõmmata,' nentis Ruusamäe.

Ka Mõõdukate erakonda kuuluv põllumajandusminister Ivari Padar väljendas seoses seaduse menetlemise järjekordse edasilükkamisega Riigikogus oma suurt muret. 'Oli plaanis, et teisest õppeveerandist käivituks koolipiima programm, mille abil saaks 1. ja 2. klassi lastele hakata iga päev jagama tasuta piima või piimatooteid. Nüüd ei saa ma koolipiima programmi kavandatud alustamises enam kindel olla,' ütles Padar.

Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse vastuvõtmist on võimalik blokeerida põhjusel, et Riigikogu kodukorraseaduse sätte kohaselt ei saa Riigikogu täiskogu ümber lükata Riigikogu komisjoni otsust seaduseelnõu menetlemise katkestamise kohta. Riigikogu maaelukomisjon on üks kahest komisjonist, kus opositsioonil on häälteenamus.

Hetkel kuum