Ülo Toomsalu • 25. september 2000 kell 6:33

Eesti president sõitis Viljandisse puiduliini avama

Dold Puidutööstus käivitas reedel nelja miljoni kroonise liimpuitplaatide pressimise liini Eesti presidendi ja tööstuse omaniku osavõtul, kirjutab Sakala.

'Eesti puit on Eesti tala ning on väga oluline, et see läheb siit välja vääristatult,' toonitas president Lennart Meri Dold Puidutööstuse aktsiaseltsi omaniku, arvukate külaliste ja tööliste poole pöördudes.

President Meri ja firma peremees Erwin Günther Dold lõikasid läbi lindi, avades sellega uue tootmisliini, kus tegevuses on neli moodsat puidupressi. Seejärel jälgisid nad huviga, kuidas üks pressitöölistest, Risto Kurjamaa oma tööd tegi. Masin kandis ühe kuue meetri pikkuse lamelli teise kõrvale ning kattis need liimiga. Kui plaat oli omandanud laiuse 1,25 meetrit, sõitis see kolmeks minutiks pressi alla kuivama.

Ettevõtte juhatuse liige Vello Soomets meenutas, et varem Viljandi Metsakombinaadi koosseisu kuulunud liimpuidutehas valmistas kuu ajaga 50 kantmeetrit plaate, nüüd aga jõutakse 1000 kantmeetrini kuus. Ta mäletas ka seda, et paarkümmend aastat tagasi vajasid liimitud plaadid kolm päeva kuivamisaega.

Soometsa sõnul suurendavad Viljandi firma toodangut nii käiku võetud liin kui ka uus kuivati ning peatselt lisanduv teine kuivati. 'Siin käib üks pidev ehitamine, Saksa suurfirma Dold Holzwerke jätkab Viljandisse investeerimist,' toonitas Soomets. Tema sõnul käivad praegu läbirääkimised mööblidetailide automatiseeritud jaoskonna rajamiseks.

President Lennart Meri saabus Viljandisse siinse puidufirma tootmisliini avama oma sõbra, Dold Holzwerke nõukogu esimehe ja vanemkonsultandi, suurettevõtte Viljandis asuva tütarfirma asutaja, vabahärra Gustav von Roseni kutsel. See Hamburgi lähedal elav baltisakslane, kes lahkus 1939. aastal 15aastaselt Eestist, on taastanud oma kodu, Lyckholmi mõisa Läänemaal Noarootsis. President Meri suveresidentsi Pasleppa on sealt ainult mõni kilomeeter.

Hetkel kuum