Ülo Toomsalu • 26. september 2000 kell 6:15

Registriametnikud aitasid varastatud auto turule

Autoregistrikeskuse (ARK) Harju ja Tallinna büroo ametnike mahitusel sattus mitu aastat tagasi ühest Tallinna firmast varastatud ja üle värvitud sõiduauto Nissan Sunny autoturule, kirjutab Postimees.

Kuigi aktsiaselts Scansped Eesti (praegu Schenker-BTL) otsis oma 1996. aasta 7. juulil varastatud valget Nissan Sunnyt kolm aastat, oli see lootusetu ettevõtmine.

Lootusetu sellepärast, et auto värviti vahepeal tumehalliks, selle registreerimismärk vahetati ja tehasetähise nelja viimase numbri asemele graveeriti neli uut.

Auto leidmist raskendas aga seegi, et Lääne Automüügi OÜ meister Urmas Idarand (31) tundis ARKi Harju ja Tallinna büroo töötajaid kui oma viit sõrme. Igatahes nii kui Idarand ametnikele mingi võltspaberi nina alla pistis, tehti registritoiming pikema jututa ära. Polnud vaja isegi autot oma silmaga näha, rääkimata siis selle kiiresti vahetunud omanikest.

Eile mõistis Tallinna linnakohus viiest kohtualusest neli süüdi. Idaranda karistati võltsimise eest aastase vabadusekaotusega tingimisi üheaastase katseajaga.

ARKi Tallinna büroo inspektorit Eero Dulderit (31) ning tema endisi kolleege Kaido Karu (27) ja Tanel-Robert Kurvitsat (23) trahvis kohus ametialase lohakuse eest 200 päevamäära suuruse rahatrahvi ehk 8200 krooniga.

Prokurör Hinge Brandi sõnul protestib ta kohtuotsuse, sest leiab, et riigi usaldusväärsust õõnestanud mehed väärivad lisakaristust. 'Neilt tuleb võtta mingiks ajaks õigus töötada ametnikuna,' lausus Brand.

Kuigi Idarand anti kohtu alla süüdistatuna sajakroonise altkäemaksu andmises oma tädipojale Margus Seigerile (31), kes töötas ARKi Harju büroos registreerijana, mõistis kohus nii pistiseandja kui ka selle võtja õigeks. Prokurör Brand lubas ka selle protestida. 'Olgu summa suur või väike, oli see altkäemaks,' selgitas Brand.

Hetkel kuum