Ülo Toomsalu • 26. september 2000 kell 7:31

Võrus on segadus liiklusmärkidega

Võru linna on hiljuti üles pandud liiklusmärgid, mis juhatavad teed tankla või söögikohani. Mitme spetsialisti kinnitusel on seda tehtud standardeid eirates, kirjutab Võrumaa Teataja.

'Olenevalt teenusest ja teiste sama liiki teeninduskohtade sagedusest võidakse väljaspool asulat teeninduskohamärgid panna 15...20 km, 2...5 km ja 0,5...1,0 km ning asulas 100...150 m enne objekti,' ütleb Eesti Vabariigi standardi 613-93 punkt 11.1.1. Tähelepanelik liikleja aga võib märgata, et teeninduskohamärkid asuvad Võrus isegi rohkem kui viie kilomeetri kaugusel objektist.

Midagi poleks valesti, kui sellised märgid asuksid väljaspool linna. Võru teedevalitsuse liiklusohutuse peaspetsialist Ülo Saar kinnitas, et märgid on vales kohas ja lisas, et sellekohane kirjalik avaldus sai ka linnavalitsusele esitatud. Kuna linna teid haldab linnavalitsus, ei ole teedevalitsusel õigust reeglitevastaselt paigutatud märke maha võtta.

Lõuna-Eesti liiklusohutusprojekti juht Toivo Kaldmäe on samuti nõus, et märkide paigaldamisel ei ole täidetud nõudeid. 'Kui linnas oleks ainult üks valesti pandud märk, saaks veel kuidagi aru, aga see on terve süsteem. Ja see oleks justkui reklaam ühte väravasse...'

Liiklusmärkide ja reklaamplakatitega on Võru linnas veelgi segadust. Näiteks võib linnast leida parkimiskohamärgi, kus puudub selgitav viide. Nii võibki märgi all seista ja imestada: kus siis on parkla? Samuti jäävad reklaamplakatid miskipärast ettenähtud ajast kauemaks üles või paigaldatakse need üldse valesse kohta. Kõik need valesti paigaldatud reklaamid võivad aga juhi tähelepanu kõrvale juhtida ja liiklusõnnetusi põhjustada.

Hetkel kuum