Ülo Toomsalu • 28. september 2000 kell 6:04

Kapten Laur: Vegase uputas omanike ahnus

Kaugsõidukapten Uno Laur oli eilsel Tallinna linnakohtu istungil ühte meelt kolme meremehe leskedega, kelle esindaja väitel hukutas kalalaeva Vegas selle omanike rahaahnus, kirjutab Postimees.

Seitseteist aastat merd sõitnud ja ka Estonia hukku uurinud kapten Lauri sõnul olid Vegase meremehed Hiiumaa lähistel kala püüdes tööga üle koormatud.

Meeskond oli kahe inimese võrra väiksem kui ette nähtud. Ka oli laeva operaatorfirma Denitron maksnud varavalgest õhtupimedani töötanud meremeestele madalat palka - kaptenile 4000, teistele 1500 krooni kuus.

Riigi esindajad Laur ja jurist Viljar Kasemaa ajasid kahe valitsuskomisjoni otsusele toetudes süüd ilma ja meeskonna kaela, kindlustusfirma Leks esindaja Ilmar Straus ja prokurör Kristel Siitam seostasid seda aga veeteede ameti vaneminspektori Aleksander Hendseli lohakusega.

Prokurör Siitam leidis, et klassifitseerimata laevade tehnilise järelevaatuse komisjoni esimees Hendsel oli kuritahtlikult hooletu, kui väljastas Vegasele sõidukõlblikkuse tunnistuse ja lubas eksitava püstivusinfoga laeva merele.

Prokurör nõudis Hendseli karistamist nelja-aastase ametikeeluga. Ka palus ta kohtul rahuldada Leksi 6,5 miljoni kroonise hagi riigi vastu ning mõista kolme meremehe lese kasuks välja 20 000 krooni asjade eest, mis läksid koos meestega merepõhja.

Hetkel kuum