Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Talveaeg suurendab suvel elektriarvet

  ASi Eesti Energia finantsdirektor Sandor Liive ütles reedel, et suveajale mitteüleminek on tõepoolest mõjutanud elektrienergia tarbimist positiivselt.
  ?Elektrienergia tarbimine on mõnevõrra suurenenud kodutarbijate arvel,? täpsustas Liive. ?Kuid kodutarbijate osa on väike, vaid 20 protsenti ning elektrienergia müügist saadav tulu on kokkuvõttes suurenenud umbes 2?3 miljoni krooni võrra terve aasta peale.?
  Suvel talveaja järgi elamine on mõjutanud enim neid kodutarbijaid, kelle kodus on paigaldatud kahetariifne elektrienergia arvesti. Päevase tariifi järgi maksab kella 07?19 üks kilovatt-tund (kWh) elektrienergiat 0,75 krooni ja öise tariifi järgi kella 19?07 0,45 krooni. Uuest aastast kallineb elektrienergia kasutamine kodutarbijale, hakates päeva ajal maksma 0,97 krooni kWh ja öisel ajal 0,63 krooni kWh.
  ?Olen seda meelt, et suveaeg on vajalik ? üks probleem on isiklik, sest mulle isiklikult meeldib rohkem, et väljas oleks kauem valge,? rääkis ASi Järve Autokeskus juhataja, Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liidu (AMTEL) juhatuse esimees Jaak Uudla. ?Teine probleem on see, et elektrienergia kulu on suurem, mul on kodus kahetariifne elektriarvesti ning juba kulub rohkem päevase kõrgema tariifiga energiat.?
  ?Meie riigi konkurentsivõime sõltub odavast elektrienergiast ja sellest, et me kasutaksime seda vähem ja efektiivselt, praegu tarbime rohkem päevast energiat, mis on kallim,? ütles arvutitootja IBM Eesti esinduse juhataja Valdo Randpere. ?Teine aspekt on see, et meie suurim kaubanduspartner on Soome, millega võrreldes oleme tund aega maas.?
  Randpere märkis, et lisaks majanduslikele aspektidele tuleb arvesse võtta ka talveaja psühholoogilist mõju. ?Elame pimedas, mis mõjub inimestele halvasti, sel põhjusel on ka Soomes palju enesetappe,? ütles Randpere.
  Jaak Uudla lisas, et kuna suveaja puudumise korral algab liikluses tipptund juba pimedas, on märgata, et on suurenenud varajastel õhtutundidel toimuvate autoavariide arv.
  ?Liiklus on pimedas ohtlik ? autot on raskem juhtida ning avariisid juhtub rohkem,? nentis Uudla.
  Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg ütles aga, et tema ei usu, et avariisid oleks sel suvel märgatavalt rohkem juhtunud. ?Praegu puudub veel selle suve liiklusõnnetuste statistika, kuid kui on avarii juhtunud, siis sellest, et inimesed on hooletud,? sõnas Raudjalg. ?Kuigi autoga sõit pimedas on tõesti keerulisem.?
  Mõõdukate erakonna esimees Andres Tarand, kelle initsiatiivil langetatigi sel aastal otsus loobuda suveaja kehtestamisest, rääkis, et inimesed peaksid rohkem käima päikese, mitte kella järgi, kell aga peaks käima ikka päikese järgi.
  ?Ma ei näe selles pidevas kellakruttimises endiselt mingit mõtet,? ütles Tarand. ?Minu arvates võiksid töökollektiivid omavahel kokku leppida, mis kell neile tööl meeldib käia. Arvan, et siin kuluks looduskesksem lähenemine ära ja ma ei usu, et valitsus selle kellavärgi juurde tagasi pöörduks.?
  ?Suveaja puudumine rõhub ikkagi psühholoogiliselt, sest inimene on loodud päikese ja valguse jaoks. See, et vara pimedaks läheb, ajab tuppa ja sunnib rohkem sees viibima.?
  ?See on täitsa mõttetu, mina keeraks kella tagasi kasvõi homsest. Varem käisin hommikuti koeraga jalutamas, õhk oli värske ja karge, nüüd aga kõrvetab, õhtul ei saa ka midagi teha. Psühholoogiline surve on ka suur.?
  ?Räägitakse, et on kahte tüüpi inimesi, kana tüüpi, kes ärkavad vara ja lähevad magama vara ning on sea tüüpi, kes ärkavad hilja on kaua üleval. Mulle sobib suveaja puudumine väga hästi, sest mulle meeldib õhtuti töötada.?
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Fordi tegevjuht: jätsime kaks miljardit kasumit lauale
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
USA autotootja Fordi kvartalitulemused jäid prognoosidele alla, tegevjuhi sõnul jäi kaks miljardit dollarit kasumit teenimata.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.