Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida teeb Euroopa Liit Eesti bürokraatiaga

  Ehkki enamik eurooplasi peab Euroopa Liitu bürokraatia emaks, on õppejõudude ja teadlaste hinnangud pigem vastupidised. Õpikutest ja teatmikest võib lugeda, et ELi institutsioonides töötab vähem ametnikke (ja neistki on kolmandik tõlgid) kui korralikus Prantsusmaa ministeeriumis, Viini või Madridi linnavalitsustest rääkimata.
  Meie ühinemisel ELiga saab Brüsselis tööd kuni 50 Eesti ametnikku ja umbes 200 tõlki. Osa eestlastest hakkab tõenäoliselt tegema pingelist tööd 400 ametnikuga konkurentsi peadirektoraadis, mille puhul isegi Financial Times imestab, kuidas see suhteliselt väike rühm oma töömahuga edukalt toime tuleb.
  Need eestlased saavad rinda pista nii Coca-Cola kui Microsoftiga, mis on isegi iga Euroopa riigi peaministrile harukordselt julge samm. Samas võib mõnele eestlasele töökoht Brüsselis olla vaevata tulu toovaks ametiks. Igatahes teenib ELi ametnik iga Euroopa maa omavalitsus- või riigitöötajast kõvasti rohkem, kui viimane just diplomaatilises teenistuses ei ole.
  Eesti enda diplomaatilise missiooni suurenemine-vähenemine ELi juures jääb pärast liitumist meie otsustada. Ühest küljest on asjatundliku riigi esindaja saatmine kõigisse ELi komiteedesse odavam kui lobi, mida meie äriringkonnad vajaks oma suurema kaubanduspartneri juures EList kõrvale jäädes.
  Teisalt sõltub Eesti enesenäitamis- ja säästmissoovist, kas me usaldame mõnes küsimuses oma huvide esindamise Soomele või Rootsile.
  Näiteks Belgia esindab praegu ELis sageli Luksemburgi, mis on Euroopa rikkaim riik, kuid eelistab kokkuhoidu rahvuslikule uhkusele.
  Praegu, kui Eestis kavandatakse haldusreformi, võib küsida, kas ELi astumine ka seda kuidagi mõjutab. Muidugi saab siin välja tuua erinevaid nüansse, kuid olulisi seoseid kahtlemata pole.
  ELis nõuandva rolliga piirkondade komiteesse kuuluvad ühelt poolt suurte Saksa liidumaade mõjukad peaministrid, teisalt aga ka näiteks Soome vallavanemad. Ükski riik pole leidnud, et ELi pärast peaks omavalitsusi suurendama või väiksemaks tegema, samuti pole EL üritanud liikmesmaid selles osas kusagile suunata. Pigem võimaldaks kiire ELi astumine haldusreformi edasi lükata, kuna liitumine suurendab märgatavalt Eesti riigi rahalisi võimalusi.
  Haldusreformi peaksid tagant tõukama signaalid, et ELi laienemine lükkub kaugemale, kui seni kavandatud aasta 2003. Üks arengu kiirenemise võimalus langeb seega ära ja me peame hoolikamalt ära kasutama sisemisi reserve. Loomulikult on suurem efektiivsus aga kasuks nii ELis kui väljaspool.
  Märksa raskem on küsimus, mida ELi astumine toob bürokraatiale Eestis? Esimese hooga näib lihtne vastata, et kindlasti tuleb ELi tõttu suurendada tollimise, põllumajanduse ning raha kasutuse kontrolliga seotud ametnike hulka. Samas sõltub vaid Eesti riigist, kas arengud muudes valdkondades toovad kaasa ametnike koguarvu suurenemise, see jääb samaks või väheneb.
  Põhjalikuma kaalumise järel on siiski vaieldav ka ELi mõju kontrolli-ja põllumajandusbürokraatiale. Kas ELi astumiseta jääkski Eesti olukorda, kus Jüri Ott ning kompanii saavad Eesti rahva paremaid poegi ning tütreid korteritega premeerida? Kas ELi astumiseta jääkski Eesti ajama oma oluliste kaubanduspartneritega võrreldes täiesti erinevat põllumajanduspoliitikat?
  Tundub, et ELi astumine tegelikult vaid lihtsustab mõningate valikute tegemist, mis on pea sama möödapääsmatult mõistlikud, kui Eesti 1992. aasta rahareform. ELi direktiivide ja määruste eeskuju hõlbustab seejuures vaid tehnilist tööd, halvab osa huvigruppide propaganda, laseb poliitilistest debattidest õhku välja ning kiirendab otsustusprotsessi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Andrus Alber: riigi kulud kasvavad üha, kus on püsivad tuluallikad?
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Nädala raadiohitid: kinnisvara, kiibikriis ja modellinduse pahupool
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.
Nädala kuulatuimad saated võtsid vaatluse alla olukorra kinnisvaraturul, ülemaailmse kiibikriisi, Coop Panga aktsiate pakkumise ning modellinduse pahupoole.

Olulisemad lood

Äri nagu muiste: Liksutova töötab endiselt koos sanktsioneeritud Vene oligarhidega
Tatjana Liksutova Eesti firma ajab endiselt äri „Vene maffiaga“ – oligarhide Iskander Mahmudovi ja Andrei Bokarjoviga, kellele Suurbritannia on kehtestanud sanktsioonid.
Tatjana Liksutova Eesti firma ajab endiselt äri „Vene maffiaga“ – oligarhide Iskander Mahmudovi ja Andrei Bokarjoviga, kellele Suurbritannia on kehtestanud sanktsioonid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.